DELA
Foto: Annica Lindström<07_Bildrubrik>BRA BESLUT Riksdagsledamot Mats Löfström är glad över att regeringen backade gällande inbesparingarna i bostadsbidrag.

Regeringen backar om bostadsbidrag

Regeringen backar om att slå ihop pensionärernas bostadsbidrag med det allmänna pensionsbidraget.

– Ett viktigt beslut, säger den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström.
I går meddelade social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä (Sannf) att regeringen drar tillbaka planerna på att slå ihop pensionärernas bostadsbidrag med det allmänna pensionsbidraget.

– Det är ett viktigt beslut för de pensionärer som har allra minst i plånboken. Om man hade genomfört det hade 27 000 pensionärer i landet hamnat under fattigdomsgränsen trots att den förväntade inbesparingen för statsbudgeten skulle varit relativt blygsam, skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressutskick.

Beslutet har också betydelse för Åland eftersom pensionärernas bostadsbidrag även här betalas från statsbudgeten via FPA, medan det allmänna pensionsbidraget betalas av landskapet. Statens bostadsbidrag till åländska pensionärer har rört sig om cirka 1 miljon euro per år.

– Det här lagförslaget, som var under beredning, var ännu ett exempel på att dagens klumpsummesystem är sårbart. Juridiskt fanns inga hinder ur en självstyrelselagsaspekt att göra den här ändringen, trots att den i praktiken skulle ha påverkat det ekonomiska helhetssystemet mellan staten och landskapet, säger Löfström.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

<”Byline tfn”>