DELA
Foto: Stefan ÖhbergUNDERBEMANNAD Ytterligare fem tjänster som äldre konstapel behövs inom Ålandspolisen, säger polismästare Maria Hoikkala.

Polisen behöver fem tjänster till

Bara en polispatrull fanns att tillgå när ett gängbråk uppstod i helgen.

– Vi borde få ytterligare fem tjänster som äldre konstapel, säger polismästare Maria Hoikkala.
Nyligen slog Ålands polisförening larm i Nya Åland om bristen på resurser. Under de senaste åren har polisen förlorat tolv tjänster från den operativa verksamheten trots att arbetsuppgifterna blir fler och annorlunda än förr.

Polismästare Maria Hoikkala är bekymrad. Åren 2012-13 drogs fem tjänster som äldre konstapel in och det är inte hållbart.

Det handlar hela tiden om att prioritera. De resurser polisen har för närvarande används till grundverksamheten, det vill säga brottsbekämpning och utredning av brott.

Som mest fanns det över 80 polistjänster på Åland. I dag är antalet tjänster 64.

För att i någon mån kompensera bortfallet har polisen i nästa års budget begärt pengar för att inrätta de fem tjänsterna som äldre konstapel på nytt utöver de två tillfälliga ungdomspolistjänster som beviljades i årets budget.

Vad händer om ni inte får de extra resurserna?

– Det blir kortsiktiga lösningar på ett par månader åt gången och ett komplicerat pussel att lägga eftersom de anställda ibland blir sjuka eller har semester. Det blir inte samma trygghet som det skulle bli om vi hade de här tjänsterna.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!