DELA
Foto: Jonas Edsvik

Oppositionen litar inte på regeringen

För första gången på tolv år har ett misstroendeyrkande väckts i lagtinget.

Danielsson-affären är den främsta orsaken till att Centern, Obunden samling och Ålands framtid vill att regeringen avgår.
För en dryg månad sedan gav regeringen besked till Jarl Danielsson att hans förhållningssätt i flyktingfrågan i Vårdö kan skada Pafs internationella varumärke och att han därför inte kommer att bli återvald som ordförande för spelbolagets styrelse.

Det beskedet är den främsta orsaken till att det i dag ligger ett misstroendeyrkande på lagtingets bord. Centerns, Obunden samlings och Ålands framtids samtliga tolv ledamöter vill att lagtinget avsätter regeringen Katrin Sjögren (Lib).

Oppositionen anser att regeringens agerande i fallet Danielsson är ett exempel på olämplig inblandning i en kommuns angelägenheter och att det visar prov på bristande respekt för lagstadgad närdemokrati.

– Regeringsarbetet andas centralisering och maktfullkomlighet samt aktivt agerande mot den för varje samhälle livsnödvändiga åsiktsfriheten, skriver man i misstroendeyrkandet.

– Landskapsregeringens tonläge gentemot de som hyser avvikande åsikter är inte värdig en regering vars syfte är att tjäna hela samhället.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!