DELA
Foto: PRIVATFYSISKT Det small på bra i snön under Snow Rugby-turneringen i Jyväskylä.

Nystartat lag nådde semi i debuten

RUGBY. Herrlaget Åland Stags introducerade rugbyn i den åländska idrottsfamiljen för ett par år sedan. Därefter har både dam-, junior- och skollag slagit följe och börjat med rugby.

Senaste tillskottet kommer från högskolan på Åland som den gångna helgen deltog i en Snow Rugby-turnering, arrangerad av Jyväskylä Rugby Club.

För att få ihop fullt lag fick dock högskolelaget låna in ett par spelare från Stags, och när väl turneringen startade visade det sig att nybörjarna – två av spelarna hade aldrig tidigare spelat rugby – i ”Åland University of Applied Sience” (som var namnet laget använde sig av i Jyväskylä) var mer än redo – orutinen till trots.

I första gruppspelsmatchen mot WNML hamnade ålänningarna i ett 0–1-underläge, men kunde komma tillbaka och få med sitt ett oavgjort resultat (2–2). I match två körde Åland över spanska Anoia med 5–0, och i den avslutande gruppspelsmatchen mot Björneborg vände man ett underläge till 2–1-seger vilket också innebar gruppvinst.

I kvartsfinal fick de tröttkörda gruppsegrarna från Åland möta erkänt skickliga Tammerfors.

En sen åländsk kvittering tog matchen till förlängning och väl där kunde laget också skicka Tammerfors ur turneringen med segersiffrorna 2–1.

Därefter blev Big Unit för svårt för Åland i semifinal. Big Unit består enligt Meyer av nuvarande och gamla landslagspelare, och vann planenligt semin med 7–1 och sedermera hela turneringen.

Oskar Magnusson

Läs mer i fredagens Nyan