DELA
Foto: Erkki Santamala

Ny kritik mot lagar

Vaga. Påverkar rättsskyddet. Ålandsdelegationen riktar än en gång kritik mot landskapslagar.

– Vi är medvetna om problemet, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).
Det har hänt tidigare och nu händer det igen: Ålandsdelegationen (ÅD) är missnöjd med hur bestämmelser i landskapslagar formuleras.

Landshövding Peter Lindbäck, som är ordförande i delegationen, påtalade redan för ett år sedan problemet i det tal som han höll vid det förra lagtingets avslutning.

Då Nya Åland frågar om det har skett någon bättring sedan dess säger Lindbäck nej och hänvisar till ett pinfärskt protokoll från ÅD:s möte förra veckan.

Den här gången har man granskat flera nya landskapslagar som har klubbats för att anpassa Åland till det ändrade finländska pensionssystemet.

Varför händer det ingenting trots upprepad kritik, Katrin Sjögren?

– Kritiken är befogad, vi diskuterade frågan redan efter landshövdingens tal. Problemet är att det handlar om blankettlagar som följer rikets lagar och som uppdateras automatiskt och ofta. Att skriva egna så kallade fulltextlagar är ett otroligt jobb som kräver resurser som vi inte har i dag.

– Vi har försökt lösa problemet med skriva tydliga detaljmotiveringar till lagarna men Ålandsdelegationen anser uppenbarligen att vi måste bli tydligare också i paragraferna.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!