DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nu utbildas fler ordningsvakter

Med sommarens alla evenemang uppstår ett större behov av ordningsvakter, det gäller allt från restauranger till idrottsevenemang och konserter.

En ordningsvaktsutbildning ledd av Tor-Erik Bonn har nu dragit igång för att utbilda nya ordningsvakter. Bonn drar utbildningen för sjätte året i rad. Utbildningen lär ut hur en ordningsvakt ska agera vid olika tillfällen, om konflikthandling och användning av maktmedel.

– Alla som jobbar som ordningsvakt bör ha utbildning inom yrket och veta sina rättigheter och skyldigheter, säger Bonn.

Hur stort är behovet av ordningsvakter på Åland?

– Sommartid finns alltid ett behov eftersom polisen ställer högre krav. Större evenemang kräver mer vakter, säger Bonn.

I utbildningen ingår hur man ska bete sig med olika kunder. Som ordningsvakt har man rätt att slänga ut folk som man anser stör, men man ska ändå komma ihåg hur och när man använder sig av maktmedel.

– Man har ansvar över säkerheten på stället man jobbar på, då ska man se till att bråkiga eller för berusade gäster inte får tillträde, säger Bonns.

– Är man en bra ordningsvakt tar man sällan till maktmedel. Till 95 procent ska man inte använda sig utav maktmedel.

På utbildningen lär man ut att inte ta i en människa i första taget. Det handlar mycket om kroppsspråk och rösten som ska ha en lugnande effekt.

– Man ska alltid vara artig och hålla en jämn linje. Nekar man någon tillträde måste man också berätta orsaken och förklara varför personen inte får tillträde, säger Bonns.

Intresse för utbildningen finns fortfarande, även om det var större för sex år sedan då Bonns började som utbildare. Just nu är det åtta nya elever på kursen, därtill kommer såna som går repetitionskurs för att behålla kortet. Kortet ska förnyas vart femte år.