DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nu har havsöringarna flyttat in i Svibyån

Svibyån har fått nya invånare i form av 2 000 havsöringar.
Med utmyning i Svibyviken har Svibyån sin källa i området norr om Ulfsby i Jomala. Här rinner vattnet året runt, vilket är viktigt för att fisksläppet ska bli lyckat.

– Vi släpper ut ungefär 2 000 ettåriga havsöringar, säger ordförande i Ålands fiskevårdsförening Torsten Fredriksson.

Släppet, som är ett samarbete mellan Ålands fiskevårdsförening och Ålands fiskodling i Guttorp, är ett led i arbetet med att skapa förutsättningar för havsöringen att reproducera sig på ett naturligt sätt.

– Om det här blir lyckat så kommer de här havsöringarna tillbaka hit till hösten om två år när det är dags för att leka.

Havsöringarna leker sent under hösten och gärna där vattnet strömmar fort, berättar Fredriksson. Honorna gräver gropar för sin rom som sedan kläcks i april.

De små havsöringarna som släpps ut i Svibyån härstammar från Träskviksbäcken i Hammarland, där deras har simmat. Fiskföräldrarnas rom har befruktats, kläckts och ynglen har vuxit upp i fiskodlingen i Guttorp. Föräldrarna till havsöringsungarna, i sin tur, är resultatet av lyckade fisksläpp som gjorts tidigare år med rom från Gottland.

Drygt 500 av havsöringsungarna förs tillbaka till Träskviksbäcken i Hammarland för att kompensera för de avelsfiskar man nyttjade.