DELA
Foto: Stefan Öhberg

Fiskodling splittrar Centern

Fiskodlingarna skapar närmare hundra jobb i skärgården, men de är också den största orsaken till fosforutsläppen i havet.

Deras framtid kunde Centern inte enas om.
Efter ett närmast brandtalslikt anförande om att vi gör för lite för klimatet från Carina Aaltonen (S), var Veronica Thörnroos (C) bekymrad över frågan om hållbar tillväxt och hållbara fiskodlingar. Hon lyfte att de sex fiskodlingar som finns på Åland i dag tillsammans skapar 95 arbetsplatser och har en omsättning på 37 miljoner euro.

– Ser ni det som hållbart att dessa arbetsplatser finns kvar i skärgården, är det socialt möjligt att ha det så, eller är det något ni via den nya vattenlagen arbetar för att stänga ner?

Carina Aaltonen svarade att man på Åland i dag släpper ut 30 ton fosfor i havet varje år. Av dessa kommer 23 från fiskodlingarna.

Veronica Thörnroos kontrade med att lyfta upp de sociala hållbarhetsmålen i landskapsregeringens hållbarhetsagenda. Hållbarhet handlar inte bara om miljön, utan också det sociala, påpekade hon.

– Hur pass viktig är sysselsättningen för Socialdemokraterna?

Centern var dock inte enig i frågan. Runar Karlsson (C) ställde sig på Carina Aaltonens sida. Fiskodlingen släpper ut för mycket i dag menade han och påtalade att de områden av Östersjöns botten som är döda tillsammans är en yta lika stor som all jordbruksmark i Sverige.

Läs mer i fredagens Nya Åland!