DELA
Foto: Jonas Edsvik

Negativa test behövs för resenärer från utlandet

Alla passagerare som kommer från utlandet måste uppvisa ett negativt coronatest. Den nya rekommendationen gäller persontransportföretag och rederier.Trafiken mellan Åland och Sverige utgör dock ett undantag.

De nya reglerna, som innebär att passagerare som kommer från ett annat land måste uppvisa ett negativt test innan resan, träder ikraft den 23 februari.

”Rekommendationen gäller alla över 12 år som anländer till Finland. Det rekommenderas även att 6-12:åringar har ett liknande intyg”, skriver THL på sin hemsida.

Om personen har ett läkarintyg på att de har varit sjuk, och tillfrisknat, från corona under de senaste sex månaderna så behövs inget negativt intyg.

Avsikten med den nya rekommendationen är att avvärja de nya varianterna som påträffats i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika.

”Det är bra att komma ihåg att trots att de nu behövs ett negativt testintyg för att stiga ombord på ett transportmedel så betyder det inte att man kan åsidosätta regler som gäller när man kommer iland, som 14 dagars karantän”, säger Mika Salminen på THL.

Åland-Sverige trafiken undantas de nya reglerna. Enligt riksdagsledamot Mats Löfströn finns heller inte liknande rekommendationer mellan Åland och fasta Finland eller för passagerare som åker på kryssning, men inte stiger av fartygen.

”Således fortsätter saker som hittills i praktiken för alla på Åland och hittills har ju läget hela tiden kunnat hållas under kontroll eftersom nästan alla tagit och tar ett så stort ansvar med att följa rekommendationer och regler för att minska risken för smittospridning”, skriver Löfström på Facebook.