DELA

Medlem i Viking Lines etiska råd kritiseras

Katerina Janouchs twitteruppdatering kan få konsekvenser.
I våras anlitades den svenska författaren Katerina Janouch av Viking Line för att ingå i ett etiskt råd vars uppgift är att förebygga övergrepp och sexualbrott på färjorna.

I fredags lade Janouch upp en smygtagen bild på den svenska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) när hon sitter på trappan på Medborgarplatsen i Stockholm och deltar i en sittmanifestation.

I inlägget skriver Janouch ”Trappan är mer effektiv än Tinder”. Bilden är tagen rakt framifrån och Dinamarca är iklädd korta shorts. Runt Dinamarca finns flera unga män.

På lördagseftermiddagen tog Janouch bort uppdateringen.

– Tagit bort tweeten, visste ej d var smygtagen bild. Det var plumpt så jag ber om ursäkt. Var snäll o be din hatsvans låta mig vara nu, skriver Janouch till Dinamarca på Twitter.

Kritiken mot Janouch avtar inte. I flera inlägg nämns att hon är medlem i det rådet vars uppgift är att förebygga övergrepp och sexualbrott.

På söndagen bemötte Viking Line Sverige kritiken på sin Facebook-sida.

– Viking Line anser att Katerina Janouch publicering av bilden på Rossana Dinamarca tillsammans med kommentarerna inte är förenliga med grunden för och syftet med rådets uppdrag. Vi har klargjort detta för Katerina Janouch. Viking Line är ett rederi för alla som står för alla människors lika värde, skriver Viking Line Sverige.

Läs mer i måndagens Nya Åland!