DELA
Foto: Annika Orre

Mariehamn samarbetsförhandlar

Mariehamns stad inleder samarbetsförhandlingar. Det meddelar man i ett pressmeddelande på tisdagsförmiddagen. Det handlar om del- och heltidspermitteringar för totalt 175 personer.

-Många kommer antagligen att uppleva den närmaste tiden som osäker, men jag önskar att alla anställda kan ha förståelse för att det här behöver göras. Att vara en trygg arbetsgivare betyder också att vi behöver ta ekonomiskt ansvar så att vi har de bästa förutsättningarna för att återgå till det normala igen, säger stadsdirektör Barbara Heinonen.

Stadens ledningsgrupp har noggrant analyserat situationen som orsakas av coronapandemin. Det råder stor osäkerhet kring undantagstillståndet och den ekonomiska kompensation som kommunerna eventuellt kan få, skriver man.

Permitteringarna drabbar framför allt den verksamhet som nu är nedstängd, men även den verksamhet som minskat i omfång på grund av undantagstillståndet.

Samarbetsförhandlingarna följer en lagstadgad procedur och kan avbrytas när som helst om läget förändras. Nästa steg är att diskutera och analysera situationen med huvudförtroendemännen, facken och arbetstagarrepresentanter.