DELA
Foto: Patrik Palmén

Prideparaden ordnas med säkerhetsavstånd

Alla ska få känna sig delaktiga i Åland Pride. Både de som deltar på plats och de som deltar på distans. Under paraden kommer man noggrant att hålla säkerhetsavstånd.
Åland Pride 2020 blir av den 24–30 augusti, trots coronapandemin. Säkerhet och hälsa prioriteras högst och därför är målet att det ska vara möjligt att ta del av allt program online.

– Vi uppmanar, som alltid, till att flagga och engagera sig, säger Sofia Enros, verksamhetsledare för Regnbågsfyren.

Pride handlar ändå inte enbart om att fira.

– Vi har saker att fira, men vi har också mycket att göra. Åland Pride är ett bra tillfälle att starta upp diskussionerna igen inför hösten, och lyfta fram problem och svårigheter som finns i samhället, säger Sofia Enros.

Programmet kan ändras

Åland Pride handlar om mycket mer än en parad. Det finns ett färdigplanerat program, men utvecklingen av coronapandemin kan tvinga fram ändringar. Det finns program för varje dag under veckan. I den preliminära planen ingår bland annat regnbågsfika på tisdagen, högläsning och debatt på onsdagen, och regnbågsmässa på torsdagen. Veckan avslutas med parad på lördagen. Det kommer att finnas möjlighet för många att delta på plats bara avstånd kan hållas mellan människor. De som vill delta men inte vara på plats kan delta online.

Regnbågsfika med temat #prataomporr ordnas i samarbete med Folkhälsan och Rädda barnen. Målgruppen för det är ungefär 16 år och uppåt. Tanken bakom temat är att bli bättre på att skydda barn från våld som kan förekomma i pornografi.

Det blir också regnbågsmässa, program för barn och på specialprogram på Uncan.