DELA

Villkorligt fängelse för övergrepp i rättssak

Tre månader villkorligt fängelse, körförbud och böter.
Det blir straffet för den man som onykter försökt ta kontrollen över ex-flickvännens bil för att sedan hota ta livet av sig med köksknivar för att få henne att ändra sin historia till polisen.
Det var i vintras som händelsen utspelade sig efter en kväll på Arken. Kvinnan, som numera är ex-flickvän till den dömde 34-åringen, hämtade upp honom från hotellet vid tvåtiden natten den 20 december för att köra hem honom.
I bilen började mannen bråka och efter att kvinnan blivit upprörd och bestämt sig för att köra ut honom på landet hade han enligt ex-flickvännen dragit i startnyckeln och fått henne att tappa kontroll över bilen. Efter att 34-åringen ryckt i bilnyckeln och fått den att böja sig, aktiverades rattlåset och kvinnan fick stanna bilen mitt på Svibybron.
Till historien hör även att mannen hotat ta livet av sig med köksknivar i händerna om kvinnan inte ändrade sin version dagen efter.


Villkorlig dom
Tingsrätten fann kvinnans berättelse trovärdig och har därför dömt till hennes fördel.
34-åringen döms för grovt rattfylleri och övergrepp i rättssak, sedan han blåst 1,86 promille i polisens alkoholmätare och äventyrat hennes säkerhet samt försökt få henne ändra sin historia.
Straffet blir villkorligt fängelse i 3 månader och 30 dagsböter med en totalsumma på 750 euro. Mannen har även körförbud en månad framåt och är skyldig att ersätta staten för utredande av berusningsgraden med 54,80 euro. (cl)