DELA

Var med och rädda bion!

Kom med och rädda Bio Savoy!
Filmklubben Chaplin står nu i startgroparna för att starta en folkrörelse, ett andelslag, som går ut på att ”sälja” biostolarna och den vägen rädda den anrika byggnaden – med innehåll.
Nya Åland berättade i en notis i lördags att filmklubben Chaplin, som bollade idéer vid årsmötet i fredags, hade stannat för förslaget att få in pengar genom att symboliskt sälja de drygt 400 stolarna i salongen. Nu vänder klubben sig till privatpersoner, företag, staden, landskapet och andra institutioner för att se vad en provteckning ger för resultat.
Redan under helgen ringde många för att höra sig för och för att vara med, berättar Chaplins styrelseordförande Pia Rothberg-Olofsson.
– Människor från alla möjliga olika kategorier har tagit kontakt. Det verkar finnas ett intresse av att försöka rädda bion, konstaterar hon.


1.800 e per stol
Det första priset som nämndes på årsmötet var cirka 1.600 euro per stol. Noggrannare beräkningar visar att priset i själva verket blir 1.800 euro per stol. Då kommer man upp i drygt 730.000 euro.
– Upp till fyra personer kan dela på en stol eftersom priset är så pass högt. Då får man sina namn tryckta vid stolen om man vill. Dessutom får man köpa biobiljetter till reducerat pris.
Den obebyggda gatutomten ska, om planerna går i lås, säljas. Byggrätten tillåter ytterligare ett hus av ungefär samma storlek som Bio Savoy. Pengarna används för att renovera och återställa biofastigheten i ursprungligt skick. Huset är rätt nedgånget och kräver en omfattande genomgång.


Filmer, konserter
Filmklubbens planer är att dels visa kommersiella filmer några kvällar i veckan, dels Chaplins eget utbud, inklusive filmfestivalen Vera. Biografutbudet ska breddas så att också skol- och dagisfilmer samt matinéfilmer för pensionärer, till exempel, finns med.
– Men konceptet är bredare än så. Det ska bli ett hus där konserter och teater kan ordnas och där föreningar och andra kan hyra in sig.. IFK Mariehamn kunde ju till exempel visa bortamatcherna på bioduk!
Scenen kunde byggas ut för olika musikframträdanden och mindre teateruppsättningar. Det låter sig göras om ett par stolrader tas bort.
I övre våningen ska ett internetcafé inrättas.


Colorado Avenue
Pia Rothberg-Olofsson har ytterligare ett trumfkort i kampen för att rädda Bio Savoy: Filmskaparen Claes Olsson, som regisserat Colorado Avenue som nu går på biograferna i riket, har lovat komma till Åland och visa filmen.
Tanken var att han skulle komma redan nu på fredag-lördag, men det låter sig inte göras eftersom filmdistributören inte har någon ledig kopia med så här kort varsel.
– Han tog själv initiativet till besöket efter att han läste artikeln om den förestående biografnedläggningen i Hufvudstadsbladet, berättar Pia Rothberg-Olofsson.
Innan Claes Olsson kommer till Åland ska filmklubben ha listorna färdiga för bindande köp av biostolar.
– För nu är det bråttom!
Mogens Lindén, medlem i Chaplins styrelse, ser fram emot den kommande stolförsäljningen.
– Ägarna verkar vara kloka människor. Ibland måste det vara fem före för att de konstruktiva idéerna ska kunna förlösas.

annika.orre@nyan.ax

tfn 528 450

FOTNOT. I morgon följs försöket att rädda Bio Savoy upp med artiklar om Erik Bryggmans stiftelse i riket, Bryggman-konserthuset i Salo som restaurerades för två år sedan, Gotlands satsning på skolbiografer samt en intervju med stadsarkitekt Sirkka Wegelius.