DELA

Valet står mellan Gunell och Sundback

En valberedning har nu utsetts för att föreslå en ny styrelse för socialdemokraterna.
Frågan är om Barbro Sundback ska sitta kvar som ordförande eller om Camilla Gunell ska ta över klubban.
Efter valnederlaget har socialdemokraterna börjat fundera över vilken profil partiets ledning ska ha framöver. Under medlemsmötet i söndags bildades en valberedning som fått till uppgift att lämna förslag till ny styrelse.
Beredningens ordförande Göte Winé är kluven i frågan om Barbro Sundback ska sitta kvar eller om någon yngre medlem ska ta över.
– Vi ska söka efter förnyelse, men samtidigt är det bra med erfarenhet. Medlemmarna har ett stort förtroende för Barbro Sundback. Många pratar också för Camilla Gunell, men samtidigt vet vi vilken situation hon befinner sig i.
Det Göte Winé syftar på är att Gunell ska få barn i januari.
Står valet mellan Gunell och Sundback?
– Det är så det har diskuterats. De är de hetaste kandidaterna.
Camilla Gunell kan i nuläget inte ge någon närmare information angående ordförandevalet.
– Min livssituation är sådan att jag inte kan gå in i något sådant just nu. Jag kan inte heller ta ställning i nuläget eftersom jag inte fått någon förfrågan
I morgon träffas valberedningen för första gången. Om någon månad ska de ha ett färdigt förslag.


Sömnlösa nätter
Som Nya Åland kunde berätta i lördags hoppar Göte Winé in i lagtinget under ett år eftersom Camilla Gunell ska begära befrielse. Inhoppet är inte helt okomplicerat för Winé som bara får ha tjänstledigt från sitt jobb som fältare i fyra år. Sitter han i lagtinget det kommande året så blir det fem totalt för Winé.
Hur ska du göra?
– Ja du. Det här är jobbiga dagar, för jag har trivts otroligt bra med mitt jobb som fältare. Det skulle vara synd att lämna det. Jag för diskussioner med socialkansliet om det är möjligt att kombinera de båda uppdragen eller om det går att få mer tjänstledigt.
– Det har blivit några sömnlösa nätter för min del. Jag vill ju inte heller svika de 104 personer som röstade på mig i lagtingsvalet.

ANDERS SIMS