DELA

Uppåt för årets spannmålsskörd

Det har varit en bra sommar för de åländska spannmålsodlarna och skörden förväntas bli betydligt större än förra året.
Samtidigt ligger växtbestånden i hela landet drygt en vecka före normal tidtabell.
Förra sommaren, och särskilt juli månad, var extremt torr. I år har de åländska odlarna bjudits på betydligt mer nederbörd. Det är också förklaringen till att utsikterna för spannmålsskörden ser betydligt ljusare ut i år.
– Sedan är vi inte så glada åt priserna på spannmål. Men det är bättre att få en bra skörd till ett dåligt pris än en dålig skörd till ett dåligt pris, säger Ålands producentförbunds vd Tage Eriksson.
Spannmålen är alltså inte den ekonomiskt viktigaste grödan för Åland. Av större betydelse är odlingsväxter som potatis, grönsaker och lök. Även där ser det överlag bra ut enligt Tage Eriksson.
– Och vallen till hö och ensilage ligger ju till grund för en bra mjöl- och köttproduktion under vintern. Det är säkert många som lagt märke till att det är ovanligt mycket vita balar längs med åkerkanterna i år.


Mognar tidigt
Det varma vädret under försommaren har gjort att vissa av växterna mognat lite tidigare än normalt. Enligt Pro Agrias senaste växtodlingsrapport handlar det om drygt sju – tio dagar.
På Åland gäller det till exempel chipspotatisen som ligger ungefär tio dagar före i mognadsprocessen.
– Det dröjer inte länge innan rågen börjar tröskas. I fjol började man också tröska tidigt men då berodde det på att torkan gjorde rågen brådmogen, säger Tage Eriksson.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman