DELA

Unikt lyxfartyg på besök

Världens enda femstjärniga kryssningsfartyg som samtidigt är expeditionsutrustat med högsta isklass besökte i går Mariehamn.
Lyxen ombord består inte av sedvanligt kryssningsglitter utan av klassiska konserter och vetenskapliga föredrag.
Det är knappast man noterar henne, ms Hanseatic, där hon ligger vid kaj sex i Västerhamn i Mariehamn. Stort är fartyget nämligen inte, bara drygt 122 meter långt och ingenting på utsidan skvallrar heller om att det handlar om ett femstjärnigt flytande lyxhotell.
Men längre än till landgången kommer man inte innan man förstår att fartyget är speciellt. Där blir det tvärstopp och snudd på oförrättat ärende eftersom bara en i den lilla åländska delegationen har id-kort på sig.
Säkerhetsvakterna verkar inte speciellt lätta att övertala men stadsdirektör Bjarne Petterssons officiella gåvostandar, en kort redogörelse av det lilla ösamhället där alla känner alla och ett samtal till kaptenen fungerar slutligen som inträdesbiljetter.


Smakfullt inredd
Väl ombord möts man av nästa överraskning. Bilderna av lyxkryssare brukar alltid återge en viss typ av inredning, antingen är det amerikanskt glittrande guld och volanger eller maritimt sober mässing som gäller.
Ms Hanseatic är enkelt och smakfullt inredd i en varm och dämpad färgskala och det är naturmaterial som gäller – trä, linne och bomull.
– Vår lyx ligger på ett annat plan, förklarar kapten Thilo Natke.
– För att kunna konkurrera med alla hundratals kryssningsfartyg som erbjuder resor i Östersjön har vi valt att göra det med klassisk musik och föredrag i stället för showprogram och taxfree.


Amundsens kölvatten
Ms Hanseatic, som kommer från Stockholm och Sundsvall och som från Mariehamn fortsätter till Åbo, Tallinn och St Petersburg, har dels egna klassiska artister och sångare ombord och dels ordnat konsertprogram i land. I går bjöds gästerna på konsert på Ulfsby gård i Jomala.
– Vi är också det enda femstjärniga kryssningsfartyget som är expeditionsutrustat med högsta möjliga isklass, berättar Thilo Natke.
– Efter Östersjökryssningen styr vi norrut till Spetsbergen, Island och Grönland och därifrån i Amundsens kölvatten mot Canada och Alaska. Efter det blir det bland annat Kamtchatka, Kurilerna, Bali och öarna i södra Stilla havet innan det blir dags att, om ett år, återvända till Östersjön.


Leder exkursioner
Fartyget är utrustat med specialkonstruerade båtar som gör det oberoende av hamnar.
– Vi kan ankra var vi vill och ta i land var vi vill och det gör vi också både på arktiska stränder och på söderhavsöar.
På Östersjökryssningen handlar föredragen ombord om hamnstädernas historia och natur, då ms Hanseatic styr mot de arktiska isarna har man olika naturvetare ombord som inte bara föreläser utan som också leder exkursioner i land.
– Det betyder att vi lockar en kategori av passagerare som är både beresta och välutbildade, säger Natke.


Fem bussar
Några av de 170 passagerarna valde i går att bekanta sig med Mariehamn och Åland på egen hand men majoriteten tog del av ett skräddarsytt sightseeingprogram i sammanlagt fem bussar.
Ms Hanseatic inledde årets kryssningssäsong, ytterligare 18 fartyg av varierande storlek kommer under sommaren att anlöpa Västerhamn. Kryssningstrafiken har ökat under de senare åren och är redan nu en faktor att räkna med. Dels är resenärerna ofta välbärgade, dels betyder intrycket av Åland mycket med tanke på de ringverkningar ett lyckat besök kan ha.
– Jag hoppas att man skall inse det också på Åland och erbjuda möjligheter till landaktiviteter också om fartygen lägger till en söndag, säger Jana Lemberg på Ålands turistförbund.


Första solen
Vad en kryssningsgäst möts av påverkar rederiets beslut om att återvända eller inte.
– Är våra gäster positiva kommer vi kanske nästa år igen, förklarar Thilo Natke och lovade se till att Jana Lemberg skulle få ta del av passagerarnas skriftliga utvärdering av Mariehamn och Åland.
Helt nedslående lär dock den utvärderingen inte bli. Sedan kryssningen påbörjades i Stockholm har gästerna knappast alls fått se de nordiska skärgårdarna eftersom de har varit gömda bakom dimma och regnridåer.
Resans allra första sol kom i Mariehamn!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: ANDREAS DIENERT

andreas.dienert@nyan.ax