DELA

Unik antenn i Knutsboda

Bland vindpinade tallar på Knutsbodabergen reser sig en annan typ av skog, nämligen en som består av antennmaster och ett virrvarr av vajerkonstruktioner.
Här huserar nämligen en av Ålands aktivaste radioamatörer, Sture Henriksson.
– Det här blir den största och också den första HB9CV-antennen på Åland, säger radioamatören och pensionerade fiskaren Sture Henriksson och pekar på några gigantiska metallpinnar som ligger på en bergsklack i Knutsboda i Lemland.
Han är inte utan stolthet i rösten medan Nya Ålands reportageteam snarare som står som personifierade frågetecken.
– Äsch, alla radioamatörer förstår. Skriv att antennen är byggd på ett visst sätt med två element som båda drivs elektriskt.
Vi får veta att metallpinnarna är av aluminium vilket betyder att hela konstruktionen med två antennarmar och en bredd på nästan 22 meter väger 80 kilogram.

Roligt att tävla
Men denna nya gigant blir ingalunda ensam på Knutsbodabergen. Väster om den västligaste vindmållan, med en storslagen utsikt över stad, land och hav, står en mängd olika master med olika utseende och olika höjd. Vi får veta att den högsta masten är 25 meter och att Sture Henriksson med den, plus bergets höjd, når upp till 85 meter över havet.
– Jag har sammanlagt 38 olika antenner och 15 olika band, förklarar han.
Varför har du så många?
– Jag tycker att det är roligt att tävla och att bygga och speciellt roligt är det att testa hur antennerna fungerar.

Fyra guldpokaler
Varje tisdag kväll sitter Sture Henriksson i det som han kallar för anläggningens hjärta, det vill säga den barack där själva radioutrustningen finns, och tävlar mot radioamatörer från hela världen. Tävlingarna arrangeras i olika klasser, bland annat efter tid och band. Under ett tävlingspass kan det hända att han har kommit i kontakt med upp till 200 stationer.
– Jag har inte pratat med alla de 336 radioländer som finns på jordklotet men över 300 har jag nog nått, berättar han.
Med den nya antennen det meningen att Sture Henriksson skall få en ännu bättre position i tävlingarna. Redan nu finns det fyra guldpokaler på hyllan. Dem har han vunnit i nationella tävlingar, år 2006 blev han dessutom etta i hela världen på 20 meters bandet, ett singelband.

Skandinavisk station
Varje dag tillbringar Sture Henriksson åtminstone ett par timmar på sin station, ofta i sällskap med vänner och familj som hjälper till med konstruktioner och underhåll.
Två gånger i månaden gör han tester tillsammans med Guy Gustafsson, och regelbundet kommer också radioamatörer från andra nordiska länder för att sända från Knutsboda.
– Målet är ju att det skall bli en skandinavisk radiostation så småningom, att driva det hela ensam i längden går ju inte, säger Sture.
Av den anledningen står en stor ny barack på området och väntar på att bli målad och inredd.
Är inte allt detta fruktansvärt dyrt?
– Utan sponsorer hade det aldrig gått, ett stort tack till dem!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK