DELA

Ungdomarna i röda rummet

Fördomar, arbetsmarknad och framtidsfrågor. Det är tre av de teman som kommer att diskuteras inom det nya diskussionsforumet för ungdomar, Röda rummet.
Socialdemokraternas ungdomsgrupp Rosenskotten har bildat nya diskussionsgruppen Röda rummet. Tanken är att Röda rummet ska vara ett forum för alla ungdomar, oberoende av politisk färg, och man ska kunna diskutera allt som oroar eller berör. Under våren kommer gruppen att träffas vid tre tillfällen och samtala kring olika teman.
Temat för den första diskussionskvällen den 8 april är ”ungdomar och arbete”.
– Vi hoppas på att få hit ungdomslotsen Göte Winé då. Tanken är att vi ska ha någon varje kväll som styr samtalet och efter det ska diskussionen vara fri, säger gruppledare Karin Lindbom.
Lindbom jobbar annars som projektledare inom Ålands ungdomsförbund och SKUNK (Skärgårdsungdomarnas intresseförening).
Hon kommer att vara ansvarig för kvällarna tillsammans med Filip Karlström som är ungdomsmedarbetare på Ålands socialdemokrater, när han inte pluggar på Ålands lyceum.

Aktuell fråga
Frågan om ungdomars arbetslöshet är en aktuell fråga just nu, arbetslösheten är den högsta på hela 2000-talet. Den 24 mars var 197 personer mellan 16 och 24 år anmälda på arbetsförmedlingen. Om man jämför med i början av 2009 var antalet arbetslösa ungdomar ungefär hälften så få.
Sommarjobbsplatserna är också färre än förra året.
– Det är nog inte alla ungdomar som inser hur läget ser ut. Alla är så vana att få jobb att man tar det för givet, säger Filip Karlström.
Karin och Filip hoppas på att många ungdomar ska hitta till kvällarna och engagera sig. Än har de inte hunnit marknadsföra sig särskilt mycket men man har startat en Facebookgrupp med namnet Röda rummet som hittills fått 17 medlemmar.
Kan inte namnet Röda rummet skrämma bort ”mindre röda” personer?
– Vi hoppas inte det. Tanken är absolut inte att man ska komma hit och bli socialdemokrat, säger Filip.
Den andra kvällen, den 22 april, kommer diskussionerna att kretsa kring framtidsoro överlag och hur man ska ta sig in i skolor och ut i arbetslivet. Det tredje tillfället, den 6 maj, kommer att ha tema ”fördomar”.
– Vi kommer att prata om alla typer av fördomar och bjuder kanske in till exempel Regnbågsfyren, säger Karin.
Träffarna kommer att hållas på Café Timjan i Mariehamn och fortsätter även under hösten.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax