DELA

Två väktarbolag blir ett

Väktarbolagen Controlrisk Åland och BGT Security planerar att gå samman och utvidga sin verksamhet.
– I stället för att trampa varandra på tårna ska vi samarbeta och bli ett företag, säger Controlrisks vd Johan Larsson (på bilden tillsammans med väktaren Madeleine Andersson).
Nyan fick uppgifter om att väktarbolaget Controlrisk Åland ab, som startade sin verksamhet på Åland ifjol, planerade att köpa väktarbolaget BGT Security.
När Nya Åland ringde upp Controlrisks vd Johan Larsson i går på förmiddagen bad han att få återkomma i frågan. Några timmar senare meddelade man att ett så kallat intentionsavtal hade ingåtts mellan de två företaget.

Samma personal
Enligt avtalet ska Controlrisk ta över, alltså köpa, BGTs verksamhet den första mars. Även kunder och personal tas över. BGT förra ägare, Ålands budbilsservice, kommer sedan att bli största enskilda aktieägare i Controlrisk då man köper 30 procent av aktierna.
De två företagen har under hösten 2006 köpt olika tjänster av varandra, efterhand började man diskutera utökat samarbete och köpet är nu den planerade lösningen.
– Och visst finns det tillräckligt med kunder för att det ska finnas jobb, men nu finns chansen att utveckla verksamheten, säger Johan Larsson, som är mycket nöjd med avtalet.

Satsar på landsbygden
Larsson berättar om utbildning av de anställda och om potentiella nya kunder på landsbygden.
– BGT har tidigare mest jobbat inom staden. Men tyvärr är utvecklingen sådan i dag att det finns behov av våra tjänster på landsbygden också. Man har ju läst i tidningen på senare tid om skadegörelse i Godby och stuginbrott, säger Johan Larsson, och säger att man satsar på det mesta inom säkerhetsbranschen; väktare, larm och kameraövervakning.
Inom Controlrisk jobbar i dag vd:n plus två extra personer som hoppar in när behov finns.

Ingen köpesumma
Även Budbilsservices vd Bo Eriksson är nöjd.
– Det känns jäkligt bra. Vi har ju inte skrivit på något ännu, säger han, och vill inte avslöja något om vad en eventuell köpesumma kan landa på.
BGT har funnits i cirka nio år nu. Hur har det varit att driva väktarbolag på Åland?
– Det har nog varit trögt, men det blir bara fler och fler som anlitar bevakningspersonal. Arbetsuppgifterna handlar inte bara om bevakning, utan även mycket om att kontrollera lampor, dörrar och kaffebryggare efter att kontor stängt, sköta flaggningar och stänga butiker. Det är varierande uppgifter men det gemensamma är att det sker när det är mörkt ute, säger Bo Eriksson.

ANNA BJÖRKROOS