DELA

Två dömda för inbrott i bank

En man och en kvinna har dömts till fängelse för inbrottet i Lappobankens kontor på Enklinge i fjol.
Inbrottet skedde i narkotikarus.
I mitten av juli 2009 befann sig den 26-åriga mannen och den 21-åriga kvinnan på Enklinge i Kumlinge där mannen bjöd på narkotikamedlet Rohypnol.
Utanför Lappo Andelsbanks lokala kontor fick kvinnan för sig att plocka blommor medan mannen i stället beslöt sig för att bryta sig in i banken med hjälp av en skruvmejsel som han råkade ha med sig. Han beskriver sin gärning som ett stundens infall.
I bankens kassaskåp fanns drygt 1.890 euro, 16.030 svenska kronor och nästan 2.800 estniska kronor.
Exakt hur mannen tog sig in i skåpet minns han på grund av narkotikan inte. Han kan inte heller med säkerhet redogöra för kvinnans roll i det hela.


Nytt kassaskåp
Narkotikamissbruket och inbrottet ledde till sammanlagt tre åtalspunkter.
Tingsrätten valde att döma kvinnan för straffbart bruk av narkotika och för medhjälp till stöld till 3 månaders villkorligt fängelse.
Mannen döms till 3 månaders och 15 dagars fängelse för narkotikabrott och stöld. Domen omvandlas till 105 timmars samhällstjänst.
Mannen har tidigare straffats flera gånger, bland annat för stöld.
Både mannen och kvinnan blir dessutom skyldiga att ersätta Lappo Andelsbank, bankdirektör Torsten Nordberg och Ålands ömsesidiga försäkringsbolag med sammanlagt 4.230 euro för bland annat ett nytt kassaskåp.

Titte Törnroth-Sarkkinen