DELA

Transmarchef: Chaufförernas ansvar följa lagen

Att chaufförerna regelmässigt bryter mot bestämmelserna om vilotid är inget som Transmar tar ansvar för.
– Nej, det är upp till chaufförerna att följa lagen, säger vice vd Henrik Forsell vid Transmar, med anledning av artikeln om en chaufförs vardag i gårdagens Nya Åland.
Enligt chauffören Roy Fredman, också vice förtroendeman i facket, bryter man mot lagen var tionde resa. Ser man på hans körschema blir det också för lite vila ombord på m/s Fjärdvägen på hemresan från fastlandet.
Enligt EU-reglerna skall en del av dygnsvilan vara minst åtta timmar lång sammanhängande, men vilan ombord blir maximalt sex timmar.
– Vi kan ingenting annat göra från arbetsgivarens sida än att säga att chaufförerna måste följa bestämmelserna. Det är klart att det blivit tuffare med åren eftersom arbetstidslagen skärps hela tiden, säger Henrik Forsell.


Tänker om
Arbetstidssystemet för de chaufförer som nu kör på fastlandet innebär att två veckors arbete följs av en vecka ledig tid.
– Så här har chaufförerna gärna velat ha det. Men det här får oss nu att tänka om lite, särskilt om de upplever att de har blåslampan i ryggen. Då måste vi hitta på andra system och följa kollektivavtalet till punkt och pricka.
Vad betyder det?
– Vi avskaffar alla befintliga system med periodarbete och inför andra system där vi lastar bilarna här och kör dem till Fjärdvägen, och sedan tar en annan chaufför över bilen på fastlandssidan. Vi kommer allt närmare en sådan lösning, menar Henrik Forsell.


Lagligt system
Han håller inte med om att tidspressen skulle tvinga chaufförerna att bryta mot vilobestämmelserna.
– Man kan börja vilan i hamnen om man kommer tidigare dit. Det är fullt lagligt att avbryta vilan för ombord- och ilandkörning. Det är upp till chaufförerna hur man lägger upp sitt dagsschema. Vi kan inte förespråka ett olagligt system, vi strävar hela tiden till att vi skall leva upp till ett lagligt system förstås.


Hälften slutar?
Efter gårdagens artikel i Nyan tar diskussionerna att ändra systemet ny fart.
– Vi har haft det på tapeten fram och tillbaka, men de flesta chaufförerna vill hålla kvar det här. Men vi anser att det på lång sikt är omöjligt när lagarna skärps hela tiden. Om chauffören väljer att köra istället för att vila, blir han en trafikfara också. Min bedömning är att vi snart sätter oss ner och göra om det här.
Enligt Henrik Forsell har chaufförerna tidigare hotat med att hälften av gänget slutar om systemet ändras.
– Vi kan inte bygga upp något på basen av det.
Ser polisen mellan fingrarna med er?
– Vi blir kollade i Sverige och på fastlandet naturligtvis. På Åland krävs inte färdskrivare i bilarna, så därför kontrollerar poliserna inte det här.
Nya Åland har sökt fackliga huvudförtroendemannen, Matts Nyström, för en kommentar, men han är på sportlovsledigt och har inte gått att nå.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax