DELA

Telefonandelslaget håller extra stämma

Cirka 7 procent av Ålands telefonandelslags medlemmar – 414 personer – har uttryckt sitt missnöje över vårens kuppartade val till förvaltningsrådet.
Därför hålls en extra stämma i höst.
Telefonandelslagets stämma i slutet av maj blev ovanligt dramatisk. I vanliga fall brukar ett par tiotal medlemmar delta, men den här gången kom mer än 100 personer – de flesta oanmälda, något som gav stämman en kuppartad inramning.
Andelslaget fick kritik för att inte släppa in andra internetleverantörer än Ålcom i sitt nät. Den nystartade åländska konkurrenten IP Connect hade många förespråkare bland kritikerna.
På stämman valdes tre nya medlemmar in i förvaltningsrådet till nästa mandatperiod som inleds vid årsskiftet. Andelslagets stadgar säger att ledamöterna ska representera de kommuner där de är bosatta, men så blev det inte i vårens val när Benny Gustavsson utsågs till att representera Finström, Ronny Eriksson Hammarland och Leif Borg Eckerö. Borg bor visserligen i Eckerö men hade ingen andel i Ålands telefonandelslag vid tidpunkten för valet.
En del av de medlemmar som deltog i vårens stämma var kritiska till hur det hela hade gått till och under sensommaren och hösten har en namnlista cirkulerat med målet att få till stånd en extra stämma.
– Generellt kan man säga att förvaltningsrådsmötet var en följd av turbulensen på stämman i våras då val förrättades till förvaltningsrådet och de valda antingen inte bodde i kommunen eller hade telefonanslutning. Det är så pass många medlemmar som har tyckt illa om förfarandet att förvaltningsrådet beslöt att en extra stämma ska hållas under hösten, berättar telefonandelslagets vd Stefan Olofsson.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre