DELA

Tallinks Galaxy till Åbo-rutten

I vår byts Tallink Siljas bilfärja Festival ut mot Galaxy på rutten Åbo –Åland – Stockholm. Men än finns inte beslut om var det nybygge sätts in som nu byggs på Aker Yards i Helsingfors.
Det säger Tallink Grupps vd Enn Pant till tidningen Turun Sanomat.
Han berättar också att Galaxy kommer att gå under svensk flagg i trafiken på Stockholm, eftersom det enligt honom har varit enklast att förhandla med det svenska sjöfacket.
Galaxy, som är byggd 2006 för Tallink, ser inte ut som Siljas färjor och kommer av allt att döma inte heller att målas om för att smälta in. Galaxy är i dag målad med moln på överbyggnaden och djurfigurer på sidorna.
Från rederiets sida konstaterar man att färjan med sina nästan tusen hytter är för stor för rutten Helsingfors – Tallinn. Däremot passar den bra som partner till Silja Europa på Åbo – Stockholm.
Ett nytt fartyg byggs som bäst på Aker Yards varv i Helsingfors. Det skall bli klart i vår, men det är litet osäkert när. Viking Lines nybygge på samma varv är nämligen litet försenat, vilket påverkar tidtabellen för Tallink. Var det fartyget skall sättas in vet eller säger man inte nu.
Enn Pant berättar för Turun Sanomat också att det inte nu blir någon ersättare för Sea Winds tågfärja Sky Wind, på rutten via Långnäs till Sverige. Fartyget såldes och man hade ett nytt på gång, men den affären gick om intet. Om det finns efterfrågan så skaffar man ett nytt fartyg, men just nu verkar det inte finns efterfrågan, säger Pant.


Konkurrens
Viking Line har kommit med siffror på att man tagit marknadsandelar av Tallink. Pant säger inte emot, men tror för egen del att Silja Line går framåt när rederiet inte längre är i händerna på ett bermudabolag.
Att Viking Line sätter in ett nytt fartyg på Helsingfors – Tallinn påverkar enligt Enn Pant inte Tallink. Däremot kan han tänka sig att det går sämre för de små rederierna när Tallink och Viking har nybyggen på rutten.
Pant noterar i sammanhanget att passagerarsiffrorna på Åbo-rutten inte har ökat på en tid. Där tror han det blir en ändring när Galaxy sätts in som nytt fartyg.
– Jag tror inte Galaxy tar passagerare av vår konkurrent. Istället tror jag att folk börjar resa mera så att passagerarsiffrorna åter stiger, säger Pant till Turun Sanomat.

harriet.tuominen@nyan.ax