DELA

Svininfluensa i Lemlandsfamilj

Svininfluensa har upptäckts i en familj som har barn som går på Bullerboda och i skolan i Lemland Söderby. På torsdagen var bara två av tio barn på plats på dagiset, resten var hemma med förkylningssympotom.
– Vi har inte fått några direktiv om att stänga, säger Ilona Ahlfors, vikarierande föreståndare.
Ett nytt fall av den nya influensan, den så kallade svininfluensan, har drabbat Åland. Det handlar om en man i Lemland som fick diagnosen i veckan. Familjens barn går på dagiset Bullerboda samt i skolan, men är hemma med förkylningssymptom – dock utan bekräftad svininfluensa.
På Bullerboda hade man på torsdagen inte många barn.
– Bara två av tio barn var här i dag. Vi vet inte om alla har svininfluensan, men de är hemma på grund av symptom och inte för rädsla att smittas, säger vikarierande föreståndare Ilona Ahlfors.

Inga direktiv
Om eftermiddagarna förvandlas daghemmet till eftisverksamhet.
– Jag har pratat med alla möjliga, men vi har inte fått några direktiv om att stänga, säger hon.
Har ni fått några nya riktlinjer alls?
– Nej, bara att alla ska tänka på handhygienen, vara extra noggrann och inte pussas, säger Ilona Ahlfors och tillägger:
– Man får inte riktigt det stöd man skulle behöva. Men det är ingen som egentligen vet något, det här är så nytt. Just nu är det lite förvirrade, man vet inte om vi gör det vi kan eller ska.
Lemlands skola har sedan skolstarten i höstas haft medel för handdesinfektion i lokalerna.
– Vi fortsätter med försiktighetsåtgärder som god hygien. Eleverna ska tvätta händerna före de kommer till skolan, under skoltid i samband med till exempel måltider och innan de far hem, säger föreståndare Andreas Wiklund och tillägger:
– I övrigt fortsätter verksamheten som vanligt och vi informerar alla föräldrar och elever att de ska vara hemma om man har influensa- eller förkylningssymptom.

MALIN TILLSTRÖM