DELA

Stulen tavla lämnades tillbaka

Någon har lämnat tillbaka den tavla som, i början av november, stals från ÅHS nya enhet för ätstörningar.
– Den stod lutad mot väggen, oskadad. Det är fantastiskt, säger läkare Jaana Lignell.
När Jaana Lingell kom till lägenheten på Sanatorievägen i Mariehamn på tisdagsmorgonen fick hon en glad överraskning. Lutad mot väggen i trappuppgången stod den stora tavlan ”Stad och himmel”, som stals från lägenheten någon gång mellan den 10 oktober och 3 november.
– Efter att stölden uppmärksammats i media och varit på bild i tidningen var den väl inget man kunde ha på vardagsrumsväggen längre. Så tjuven bestämde sig tydligen för att lämna tillbaka tavlan. Men vi trodde nog inte att vi skulle få den tillbaka, säger läkare Jaana Lignell.

Första donationen
Lingell är en av medlemmarna i det nya team som ska jobba inom Ålands hälso- och sjukvårds nybildade enhet för barn och unga med ätstörningar. Enheten beräknas dra igång efter årsskiftet, vara öppen dagtid och vänder sig till personer i åldern 11-25 år.
Basen för enheten är lägenheten på Sanatorievägen, som alltså inreds som bäst. Till stor del bekostas inventarierna av donationer från Barnfonden och från givmilda ålänningar.
En av de första att hjälpa till var Sofia Romberg som gav, den numera återfunna, tavlan ”Stad och himmel”. Tavlan är en oljemålning spänd på träram, men den verkar ha klarat både stöld och återlämning utan skador.
– Att den är oskadd är fantastiskt. Den har ju varit med sedan början och vi har ju till viss del utgått från den i övrig inredning, säger Jaana Lignell, som genast ringde till polisen och meddelade sitt fynd. Även där var man förvånade över att stöldgodset återlämnades.

Genom fönstret
– Jag sa till polisen att nu orkar vi inte längre. Att få fast tjuven som gjorde det är inte så viktigt, det viktigaste var ju att vi fick tavlan tillbaka, säger Janna Lignell.
Taveltjuvarna tog sig troligtvis in genom ett öppet fönster.
– Fönsterlåsen var felaktiga, så ett fönster öppnades av stormen. Troligtvis var det väl någon som klättrade in genom fönstret och tog tavlan med sig ut igen, säger läkare Jaana Lignell.

ANNA BJÖRKROOS

redaktion@nyan.ax