DELA

Strand (fs) har inte gett upp golfhoppet

Avgående näringsminister Jörgen Strand (fs) tror att det finns hopp om att golfbanan i Godby/Ämnäs kan byggas.
– Om man ser sakligt på frågan så tror jag att det löser sig, sade han när turism- och serviceföretagare från norra Åland uppvaktade med en namnlista i går.
Han är kritisk mot att det i debatten talas om att markbytet med familjen Dahlman och sex andra markägare skulle vara oförmånlig för landskapet.
– I vulgärdebatten sägs att vi skulle skänka bort mark. Vi får mark värderad som skogsbruksmark för 250.000-260.000 euro, men om den skulle värderats som råmark för tomter hade det handlat om 1,6 miljoner euro. Till det priset har råmark sålts nyligen i Godbyområdet. Landskapt har gjort en god affär.

Otrolig respons
Det är en lätt improviserad uppvaktning högst upp i trapphuset på måndag förmiddag. Susan Andersson från Bastö hotell och stugby och Kjell Fagerholm från Godby kongresshotell kom på idén om en namninsamling i onsdags.
Näringsministern kommer gående genom korridoren och tar emot dem i trappan.
– Nu har vi bara företag med, men om vi bett privatpersoner skriva under hade det varit många namn. Vi har fått en otrolig respons, säger Susan Andersson och Kjell Fagerholm överräcker listan med 26 företag.

En svikare
Jörgen Strand talar om att han och landskapsregeringen hållit en rak linje i frågan hela vägen. tills nu.
– Det är synd att ni legat lågt så länge, men alla har ju trott att frågan rullar på.
Han låter klart förstå att han ser lantrådet Roger Nordlund (c) som en svikare i frågan.
– Jag hoppas vi kommer tillbaka till den sakliga debatten, säger Jörgen Strand.

Ny minister för
I dag fortsätter förhandlingarna med Ålands golfklubb. Den springande punkten är att golfklubben kan skrapa ihop så många sponsorer att man kan betala en tillräckligt hög hyra för den nya golfbanan.
Den tilltänkte nye näringsministern, Jan-Erik Mattsson (c), säger att han inte är emot golfbaneprojektet, när Nya Åland ställer frågan.
– Jag har aldrig sagt nej till den. Men just nu är det en hypotetisk fråga. Alla som kan räkna vet att det stod 15-15 i frågan i gamla lagtinget, nu är det 19-11 mot projektet.
Han vill ändå avvakta med ett säkert uttalande hur det går innan golfbaneprojektet nått lagtingsledamöternas bord.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax