DELA

Stort brandkårsläger på Kökar

Drygt 100 brandkårsungdomar och 28 ledare samlades på Kökar i helgen. Deltagarna fick lära sig allt från att släcka en brinnande båt till att klippa upp krockade bilar.
Lägret ordnas av Ålands brand- och räddningsförbund och hålls varje år. Att det var just Kökar som blev plats för arrangemanget den här hösten beror på att kommunens frivilliga brandkår nyligen har dragit igång en ungdomsverksamhet, berättar Fredrik Sporre, ungdomsledare vid Ålands brand- och räddningsförbund.
– Dessutom är det en utmaning att ordna ett så stort läger i skärgården då det förutsätter en noggrann planering för att allting ska fungera. Vissa saker kan vara svårare att lösa när man befinner sig på en liten ö.

Olympiad
Deltagarna, som var i åldern 10 – 16 år, fick under lördagen lära sig att klippa upp krockade bilar, släcka en brinnande båt, rädda en nödställd som ramlat i sjön och rökdyka.
– Sjöbevakningen ska ha ett stort tack som ställde upp och visade och berättade om sin verksamhet, säger Fredrik Sporre.
Dessutom hölls tävlingar i form av en olympiad med åtta grenar. Lördagskvällen avslutades med en spännande spökstig där Kökar FBK:s ungdomar hade kokat ihop en rad hemskheter.

Lockade publik
Söndagen var den stora tävlingsdagen då de åländska förbundsmästerskapen i slang- och pytssprutestafett avgjordes.
– Inför en stor publik såg vi lagen kämpa om medaljerna. Det blev en spännande dag med där fantastiskt många duktiga brandkårsungdomar visade vad det kunde.
Förstapriset i klassen under 13 år vanns av Strandnäs FBK lag II. Bland de äldre deltagarna var det Finström FBK lag I som tog hem segern.
– Speciellt roligt var också att samarbetet med Västra Nylands ungdomsbrandkårer fortsatt och de deltog med åtta ungdomar och två ledare. (ak)