DELA

Stor rättegång om barnsexbrott

Alla tio vittnen, målsägandens familjemedlemmar, domstol, åklagare och juridiska biträden fick gå hem igen när en omfattande rättegång om grovt sexuellt utnyttjande av barn skulle hållas i Ålands tingsrätt i går.
Det blev en rörig inledning på rättegången där en åländsk man i 60-årsåldern åtalas för grovt sexuellt utnyttjande av barn. Målsäganden representerades av föräldrarna och mormodern som fanns i Åbo tillsammans med sitt juridiska biträde, och det var meningen att de och de vittnen som finns i riket, bland annat läkare, skulle höras per videolänk.
Den åtalades biträde var irriterad över att domstolen inte hade informerat på förhand om att alla inte var på plats samtidigt på ett ställe, och både han och åklagaren föreslog att rättegången skulle skjutas upp och att huvudförhandlingen hållas i Mariehamn vid ett senare tillfälle.


Datorer i beslag
Men innan allt avblåstes kom ytterligare en intressant omständighet fram när den åtalades advokat yrkade på att ett beslag skulle hävas. Det framgick att det handlade om den åtalades datorer som polisen hade tagit i beslag för en tid sedan. Åklagaren hävde beslaget förra månaden, men eftersom polisen håller på med en tilläggsutredning så måste ett nytt beslagsbeslut fattas ifall det blir fortsatt undersökning av de två datorerna.
Enligt vad Nya Åland erfar startades tilläggsutredningen i slutet av fjolåret när nytt material hittades som har beröringspunkter med det misstänkta grova sexuella utnyttjandet av barn. Den polisutredningen pågår fortfarande.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre