DELA

Sparkad vårdchef för jobbet tillbaka

För två år sedan sparkades Berit Lindqvist, provanställd föreståndare på De gamlas hem i Jomala, under turbulenta former.
Nu har både Ålands förvaltningsdomstol och Högsta förvaltningsdomstolen gett henne rätt – hon sades upp på felaktiga grunder.
I måndags damp Högsta förvaltningsdomstolen HFD:s brev ner i brevlådan hos Berit Lindqvist i Lemland. För henne innebar beskedet slutet på en två år lång kamp för upprättelse.
– Det är jätteskönt att få det här beskedet. Rättvisan har vunnit och jag har fått upprättelse. Fel begicks när jag avskedades och det fanns enligt HFD inget skäl att säga upp mig. Speciellt glad är jag för de sju sjuksköterskors skull som blev respektlöst behandlade och kritiserade utan orsak av De gamlas hems förbundsstyrelse och som sedan inte förmådde stanna kvar. Alla sju jobbar på andra ställen i dag.
Hon menar att HFD-beslutet är en seger också för de övriga i personalen som stött och uppmuntrat henne genom hela processen.
– De har hoppats med mig, och stödet har fortsatt hela tiden.


”Påhittad motivering”
Förbundsstyrelsen – som då leddes av Birgitta Sirén – motiverade sparken med att Berit Lindqvist hade problem med att kommunicera och samarbeta med den övriga arbetsledningen, i praktiken med förvaltningschefen Solveig Jansson.
– Jag anser att det var en påhittad motivering för att dölja brister i organisationen och för att skydda styrelsen och förvaltningen. Själv anser jag att jag gjorde ett bra jobb – jag gjorde mycket mera än vad som förväntades av mig och startade en utvecklingsprocess som förvaltningen då inte kunde ta emot på grund av okunskap och rädsla.
Läs mer i papperstidningen.

ANNIKA ORRE