DELA

Snuset bakom lås och bom

Från och med i morgon är det förbjudet att sälja snus på Åland och inom Finlands territorialvattengräns.
På färjorna och kryssningsfartygen betyder det att snusburkarna låses in för den tid som båtarna befinner sig i de åländska vattnen.
På torsdag är det alltså stopp – den nya tobakslagen som träder i kraft innebär nämligen att den som vill köpa sig en prilla inte längre kan göra det inom det egna landets gränser. Sverige, som har fått dispens från EU, tillåter däremot försäljning av snusprodukter också i fortsättningen.
Det här betyder i praktiken att snuset i fartygens tax free-butiker bokstavligen låses in då båtarna är i åländskt vatten. De resenärer som hittills har gjort sina inköp precis innan man närmar sig Åland kommer därför inte längre att kunna handla snus. Det bör man i stället göra tidigare, exakt när varierar lite beroende på rutten.
– 45 minuter innan vi kommer fram till Eckerö låser vi in snuset, berättar Eckerölinjens vd Anders Lundh.
Han tillägger att avsikten är informera passagerarna med både utrop och skyltar.

Åboresenärerna utan
– Några större omställningar blir det för vår del inte på fartygen, vi har skåp som enkelt går att låsa, konstaterar Lundh.
På Viking Line kommer lagen att märkas främst för de resenärer som kryssar mellan Åbo och Mariehamn och som inte längre får se röken av snuset. Där är det också låsta skåp som gäller.
– Vi låser in snuset en timme före ankomst till Mariehamn, säger Kim Engblom, försäljningschef på Viking Line, om färjorna som kommer från Sverige.
Minst berörs Birka Line av den nya lagen eftersom deras tax free butik inte längre är öppen då Birka Paradise på nätterna närmar sig Åland.
– På resan till Stockholm tar vi fram snuset först då vi är ute på internationellt vatten, konstaterar vd Anders Ingves.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN