DELA

Snart kan köttet bli dyrare

EU hotar stoppa att stoppa importen av brasilianskt kött. Det innebär dyrare priser för konsumenterna.
EU-representanter gjorde 2003 och 2005 flera inspektionsresor till Brasilien. Vid dessa konstaterades att köttet innehåller halter av tillväxthormoner och läkemedel som överskrider den tillåtna gränsen. Dessutom säljs preparaten till köttproducenter utan kontroll och det saknas kontrollprogram av samma typ som inom EU.
Trots påstötningar har ingenting hänt och en ny delegation är på väg till Brasilien den 6 november.
– Om situationen inte förbättras före årets slut är vi beredda att vidta alla nödvändiga steg, inklusive möjligheten att förbjuda köttimport från Brasilien, sade EU-kommissionens hälsominister Markos Kyprianou nyligen.


Prisskillnader
På Kantarellen kostar ett och ett halvt kilo djupfryst brasiliansk oxfilé 19,90 euro. Den inhemska färska har ett pris på 29,90 euro för samma vikt. På färjorna säljs köttet för 14,90 euro kilot.
Mariehamns parti levererar brasilianskt kött till Viking Line och flera åländska restauranger.
– Ingen vet vad som kommer att hända, säger Mikael Löfström, ansvarig för dagligvarupartihandeln.
Storproducenterna av kött i Europa, bland dem Irland, Storbritannien och Frankrike har ett intresse av att den brasilianska importen begränsas, menar Löfström.
– De finns de som gynnas av ett stopp och har gjort påstötningar för att få igenom det här.
Han ställer sig tveksam till uppgifterna om att köttet innehåller halter av läkemedel.
– Det har jag inte hört något om. Tidigare har frågan gällt spårbarheten, det vill säga att köttet ska gå att spåra hela vägen.


Inte hittat fel
Livsmedelsverket i Sverige gör regelbundet kontroller av köttet.
– Vi har hittills inte kunnat hitta något som tyder på att kött från Brasilien är sämre än annat kött, säger Helena Björk vid internationella enheten till nyhetsbyrån FNB.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax