DELA

Snart 7 procent unga arbetslösa

Ungdomsarbetslösheten på Åland fortsätter att öka. I september uppgick den öppna arbetslöshetsgraden till 6,9 procent bland personer under 25 år.
Det visar den senaste statistiken från Åsub.
Totalt fanns det 431 registrerade arbetslösa personer på Åland i september och den totala arbetslöshetsgraden,i vilken det ingår 39 personer i sysselsättningsåtgärder, uppgick till 3,1 procent. Jämfört med september i fjol är det en ökning på 0,7 procent.
Ser man dock till arbetslöshetsgraden för unga, personer under 25 år, stannar den på 6,9 procent i september, vilket är 1,3 procentenheter högre än i september ifjol.
Åsub kan även visa på en ökning i antalet långtidsarbetslösa om man jämför med siffrorna från september i fjol. Då var 44 personer registrerade som långtidsarbetslösa, medan motsvarande siffra i år är 72.

Flest i Geta
En regionvis jämförelse som Åsub gjort visar att arbetslöshetsgraden ökar överallt.
Men bland de åländska kommunerna var arbetslöshetsgraden i september högst i Geta med 5 procent och lägst i Lumparland med 0,5 procent.
Totalt fanns det 104 lediga arbetsplatser i september, vilket är 35 platser färre jämfört med situationen ett år tidigare.
Det totala antalet arbetssökande, vilket alltså inkluderar även andra än arbetslösa, uppgick till 806 personer i slutet av september. Det är 176 personer fler än i fjol.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax