DELA

Smileys eller utomjordingar?

Vad var det som Rasmus Westerback i Jomala Ingby hittade på kanten till sin soptunna för några veckor sedan?
Först såg innanmätet i geleklumpen ut som ”smileys”, små glada bollar med ögon och mun. Sedan förvandlades de till larver.
Rasmus Westerback berättar själv i ett brev till Nya Åland om sitt fynd. Så här skriver han:
”Hej, jag har stött på ett problem och tänkte att ni skulle kunna hjälpa till med att lösa det.
En solig tisdagskväll den 18 september skulle jag flytta på soptunnorna för att underlätta för renhållningen nästa morgon. När jag drar och sliter i tunnorna ser jag en istapp glimma till i solen. Den är ungefär två centimeter lång och en cm bred. Visst har det varit kallt men %u07EA en istapp i september känns lite överdrivet.
Fingrarna flyger fram och en skuff senare kan jag konstatera att det handlar om ett klart slem med små bruna fläckar. Coolt, det skall jag ta kort på om inte annat så blir det häftiga reflektioner i slemmet.”


Makrolinsen på
”Kameran flyger fram och makrolinsen kommer på. Några snabba klick senare laddas bilderna in på PC:n och med påtaglig spänning öppnas bilderna och hakan faller ner när jag ser små runda ansikten med ögon och glada munnar glo mot mej. Vad är detta? Har ”smileysar” flyttat in?
Bilderna blir helt klar tett hett samtalsämne på jobbet. Gissningarna strömmar. Sniglar, flugor, gräshoppor eller utomjordingar. Men ack, ingen biolog finns det på mitt jobb.
Dagarna går och nya bilder tas. Det händer inte så mycket. Men en dag när jag inspekterade läget såg jag att slemklumpen hade fallit ihop och var nu bara en tunn droppe med en brun massa i mitten. Kameran riggas upp och skärpan ställs in%u07EA den bruna massan är inte stilla%u07EA det är rörelse i klumpen. Jag kan se hur det pulserar medan någonting rör sej i slemmet.
De nya bilderna laddas in och nu har de söta och gemytliga ”smileysarna” ändrats till groteska krälande larver.
Men fortsättningsvis lever frågan kvar. Är detta en utvecklad version av ”smileys” eller förstadiet hos en utomjordisk ras?”


Nattslända?
Nyan vidarebefordrade brevet och bilderna till Olof Biström på Zoologiska museet i Helsingfors. Han var inte helt säker, men vågade sig ändå på en gissning.
– Det är troligen frågan om någon art av nattslända, vi har hundratals arter i Finland. Nattsländor hör till samma grupp som Trichoptera. Deras larver är vattenlevande medan de vuxna håller till i närheten av vattendrag och honan lägger äggen i geleklumpar i vattnet.
Den här klumpen låg inte i vatten, något som förbryllar Olof Biström.
– Kanske honan har lagt klumpen på fel plats av någon okänd orsak? Det kan hända att vissa honor lägger äggen på objekt ovanför vatten och när äggen kläcks trillar de i vattnet. Soptunnan är ett konstigt val!
Så långt experten. Om någon av Nyans läsare vet, eller har någon annan teori, hör av er!
Bilderna är tagna av Rasmus Westerback.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax