DELA

Smärta och kyla – jättekul!

Anna-Carin Nordin har som första person någonsin simmat över hela Ålands hav från Eckerö till Grisslehamn.
I 14,5 timmar kämpade hon mot smärta och kyla – och beskriver upplevelsen som jättekul.
19.47 i tisdags kväll simmade Anna-Carin Nordin i land i Grisslehamn. Människor som samlats i hamnen och som fanns ombord på kvällsfärjan applåderade och ropade hennes namn.
– Det var jättekul, men jag var fruktansvärt trött, säger hon om den lyckade simningen.
– Det var många som ville krama mig i Grisslehamn, men jag kunde knappt krama tillbaka. Jag fick blommor och pokal också, men pokalen orkade jag inte riktigt lyfta, jag fick ställa den på höften, skrattar hon.

Slog Bauers rekord
Klockan 05.17 svensk tid hade hon startat från Skeppsvik i Eckerö. Sträckan till Grisslehamn är 40 kilometer men simningen blir i praktiken några kilometer längre. Det är minst en mil längre än Anna-Carin Nordins förebild Sally Bauer simmade i Ålands hav i 1938, eftersom Sally simmade från Grisslehamn till Singnilsskär utanför Eckerö.
– Vattnet var inte speciellt kallt och jag hade vinden i ryggen ofta, säger hon om förhållandena.

Smärta och kyla
Men simningen skulle ändå bli en rejäl prövning.
– Redan efter fem timmar hade jag riktigt ont i axlarna. Jag kunde inte öka farten och då började jag bli kall. Då försökte jag få i mig varmt te men det var så skvalpiga vågor att det inte gick att dricka ur en mugg, berättar Anna-Carin Nordin som simmar insmord i ull-fett men utan våtdräkt.
Hur orkade du fortsätta då?
– Det var bara att bita ihop och tänka positiva tankar. Man kan inte häva sig i väg och inte klara det. Jag hade inte så många chanser, annars hade jag fått vänta till hösten då vattnet var ännu kallare, säger hon.
– Jag tror ändå att jag hade det bättre än de som satt på båten. Båten gick mer i sidled än framåt för den stod ju i princip stilla. De gjorde ett jättejobb, säger hon om sitt team på båten som följde henne hela vägen.

Tävlar på söndag
När Nya Åland pratar med rekordsimmerskan dagen efter sitter hon och väntar på att få massage. Det blir dock ingen långvarig vila. Redan på söndag ska hon tävla i ett maratonlopp på 2,6 mil i Zürich. Senare i höst väntar simning över den Irländska sjön och nästa år Engelska kanalen – fram och tillbaka.
– Drömmen är att klara av Seven Seas, sju kända långdistanssimningar runt om i världen. Det är inte många som gjort, så det skulle bli väldigt häftigt, säger Anna-Carin Nordin.

Annakaisa Suni