DELA

Skriver sig på Åland för säkerhets skull

– Jag hade tänkt låta hembygdsrätten gå ut, men nu vill jag absolut behålla den för att inte riskera att bli inkallad till armén.
Så säger en ålänning som beslutat att för säkerhets skull skriva sig tillfälligt på Åland ett helt år.
Ålänningen, en kille i 25-årsåldern som studerar i Sverige, var den som först satte Nya Åland på spåret inför artikeln förra veckan där det framgick att unga manliga ålänningar som blivit av med hembygdsrätten kan kallas till värnplikt i finska armén ända tills de fyller 30 år.
– Själv hade jag ingen aning om det. Militären är så frånvarande på Åland så man tänker aldrig på värnplikt. Man vet naturligtvis att hembygdsrätten går ut när man varit skriven mer än fem år utomlands, men jag har aldrig tänkt på kopplingen till armén tidigare.


Har spridit kunskapen
”Det finns åtminstone någon som har koll”, svarar han på frågan hur han kom underfund med det här.
– Jag hade en kompis på besök och han visste det. Jag fattade direkt att det här rörde mig i allra högsta grad eftersom jag varit skriven i Sverige i snart fem år. Det rör också många av mina åländska kompisar, så jag satte i gång en stor apparat för att påminna alla om att inte låta hembygdsrätten gå ut.
Man har så klart själv ett ansvar för att hålla reda på saker och ting, säger han.
– Men det här är kunskap som inte är spridd i dag, och jag har för mig att åldersgränsen för att kunna kallas in var lägre tidigare.


”Förvånande”
Å andra sidan förstår han inte att finska armén skulle vara intresserad av utflyttade ålänningar.
– Det är förvånande. Vem vinner på det? Om man bott borta från Åland mer än fem år har man ofta hunnit utbilda sig klart och vill göra rätt för sig genom att jobba. Det skulle vara väldigt irriterande att i det läget få en inkallelseorder.


Hela året
Han skrattar lite när han hör att landshövding Peter Lindbäck bett eventuella inkallade ålänningar att ta kontakt med honom.
– Jo, Peter Lindbäck nämns i alla diskussioner, och alla säger att han säkert kan ordna det. Men jag vill minnas att jag har läst om ett fall där det inte gick att ordna så lätt, och man kan inte vara säker. Jag tänker skriva mig på Åland för ett helt år för jag vågar inte heller utgå från att det räcker med att skriva sig hemma bara under sommaren. Jag vill verkligen inte göra värnplikt.


Viktig rättighet
Han konstaterar att det finns mycket osäkerhet kring den här frågan.
– Ett tag övervägde jag att ansöka om dubbla medborgarskap i både Finland och Sverige, men jag är inte helt säker på att det utgör ett skydd.
Efter det här har hembygdsrätten stigit i värde för honom.
– Jag tänkte låta den gå ut och ansöka om den igen om jag flyttar tillbaka. Men nu vill jag absolut behålla den. Nu har jag förstått hur viktig och bra den är.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax