DELA

Skärgårdsfrågor under lupp i Föglö

På lördagskvällens skärgårdsdebatt på Enigheten i Föglö debatterades skärgårdens framtid av sossar, centerpartister och liberaler. Och samsynen var större än motsättningarna.
– Det var jättetrevligt och intressant, säger socialdemokraternas Camilla Gunell.


Skärgårdsdebatten är ett initiativ från Ålands socialdemokrater med syftet att tydliggöra vikten av en levande skärgård. Kvällens debattpanel bestod av Camilla Gunell (S), Anders Englund (C) och Christian Pleijel (Lib). Kvällen inleddes med fisksoppa, vartefter kombattanterna släpptes lös för att debattera. Moderator var socialdemokraten Sara Kemetter.
– Liberalerna ansåg att landskapet borde överta äldreomsorgen. Där anser vi tvärtom att det ska ligga på kommunerna. Det som är viktigt i den diskussionen är att vi måste garantera det lokala inflytandet.
I övrigt rådde konsensus i Föglö den här kvällen. I alla fall om man får tro Camilla Gunell.
– Jag tycker det fanns ganska stor samsyn. Särskilt när det gäller trafiken där det är viktigt att vi når en bred politisk enighet om hur den ska utvecklas
– Ingen var särskilt mycket inne på privatiseringar eller införande av avgifter, vilket är bra.
Camilla Gunell berättar vidare om ”de små beslutens tyranni”, det vill säga att skärgårdskommunerna ständigt drabbas av små beslut ovanifrån som förvärrar och försvårar verksamheten. Det är viktigt att man från lagtinget och landskapsregeringens sida fattar beslut som är positiva, säger hon.
– Det ska bli en belöning för det arbete man gör ute i kommunerna.

Läs mer i måndagens papperstidning!

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@nyan.ax