DELA

Skärgårdsdebatt utan visioner

VALET 2007. Det presenterades inga nya visioner för skärgårdens framtid då representanter för skärgårdskommunerna på tisdagen mötte inbjudna politiker inför höstens lagtingsval.
– Politikerna var främst inne på att hålla och förbättra den standard som vi har nu, säger Brändös kommundirektör John Wrede, en av initiativtagarna till mötet.
Utvecklingen och framtiden är en fråga som ständigt sysselsätter beslutsfattarna i skärgården. Helt konkret handlar det främst om hitta på åtgärder som inte bara får befolkningen att stanna kvar utan också att få befolkningsmängden att öka.
– Vi i skärgården lever med kniven på strupen, vi vill se en utveckling som når nya höjder, säger John Wrede.
Den framtida utvecklingen i skärgården var en av anledningarna till att beslutsfattare i skärgårdskommunerna bestämde sig för att bjuda in de åländska partierna till en diskussion som fokuserade på skärgårdsfrågor inför valet.

Sällan diskussioner
– Det är så sällan diskussioner om skärgården som sådan, säger Wrede.
– Men vi ville också visa oss i Mariehamn och träffa beslutsfattare som vi i skärgården vanligtvis inte träffar.
Just för att få möta nya politiska ansikten hade skärgårdsborna bett partierna att inte sända de kandidater som bor i skärgården.
Partierna hade försetts med fyra frågor i förväg. De skulle definiera begreppet ”levande skärgård”, redogöra för sin vision om hur skärgården ser ut om tio år, låtsasfördela tio miljoner i skärgården och slutligen berätta vad de sittande politikerna har gjort för skärgården under sin mandatperiod.

Ropa Heureka
– Ingen sade något som fick oss att ropa heureka, konstaterar Wrede som inte heller vill lyfta fram något parti som mer eller mindre skärgårdsvänligt.
– Politikerna var främst inne på att hålla och förbättra den standard som vi har nu. Det handlade till exempel om frågor som att förbättra hälsovården och trafiken.
John Wrede berättar att politikerna valde att ta tillfället i akt och höra skärgårdsbornas åsikter om olika frågor.
– Många pumpade oss och sade till och med att de lärt sig nya saker om skärgården.

Sjunker som stenar
Enligt John Wrede ansåg partierna att det är skärgårdsborna själva som i första hand skall komma med initiativ till nya åtgärder.
– De tyckte att kraften skall komma från oss men det gör den ju redan. I nio fall av tio av det som händer i skärgården har initiativet tagits av oss själva, säger Wrede.
– Men många av idéerna sjunker som stenar i vattnet då de når beslutsfattarna i Mariehamn.

Tyngsta namn
Partierna, som var inbjudna för att under en timmes tid dryfta skärgårdsfrågorna, hade valt att sända sina tyngsta namn. Obunden samling dök dock aldrig upp till diskussionen i går.
– Vi har helt enkelt missat inbjudningsbrevet, det är mycket olyckligt, säger de obundnas ordförande Gun-Mari Lindholm.
– Vi vill ju naturligtvis delta i diskussionen och kommer därför att så fort som möjligt besvara alla frågor skriftligen.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS