DELA

Skaldeman en av många som inte är med

Det är helt naturligt att de som tillsammans arrangerar en mässa diskuterar innehållet.
Det är vad som gjordes inför Hälsa, klimat och matmässan på lördag och i det sammanhanget föll LCHF-föreläsaren bort, förklarar medarrangörerna Sophy Elevall och Magnus Åkerlind
Nya Ålands artikel i fredags om att Sophy Elevall och Magnus Åkerlind hade sagt nej till att ta in föreläsaren Sten Sture Skaldeman till Hälsa, klimat och matmässan väckte stor och delvis ilsken debatt på webben.
– Vi framstår som diktatorer och så är det ju inte alls, säger Sophy Elevall.
Upprinnelsen till historien är att en grupp på fyra personer planerade en hälsomässa på Alandica. Elevall och Åkerlind planerade samtidigt en mässa om mat och klimat, så de kontaktade Hälsans dag för att diskutera samarbete. Och så blev det.
– Innan vi skakade hand på att samarbeta var det naturligt att diskutera innehållet på mässan för att skapa en gemensam vision. Citatet från oss som var i fredagens tidning kom från ett privat mail över en månad gammalt som var en liten del av just den här diskussionen, som någon gett till tidningen. Men det framgick inte varför vi resonerade som vi gjorde och vi blev inte tillfrågade av Nya Åland.


Ok på hälsomässa
Åkerlind ansåg att Skaldemans föreläsning hade passat bra på en hälsomässa, och han tror att dieten fungerar för den som vill minska i vikt, men när hållbarheten kom med i bilden så blev kombinationen mindre lyckad.
– Vi tror ju att världen behöver minska köttkonsumtionen, inte upphöra med den, och då kan folk reagera negativt om en föreläsare talar för ökad köttkonsumtion.
Men det fanns en orsak till – budgeten.
– Skaldeman var inte gratis och vi måste skära någonstans i budgeten.
Så vitt Sophy Elevall vet var Skaldeman endast preliminärbokad när diskussionerna om samarbete inleddes.
Enligt henne är det rätt naturligt att arrangörerna väljer de föreläsare och programpunkter som man tycker passar in bäst.
– Skaldeman är en av flera tusen föreläsare som inte är med på mässan, konstaterar hon.
Läs mer i papperstidningen!

Harriet Tuominen