DELA

Skabb på Vikingfartyg

27 anställda på Viking Lines fartyg Cinderella misstänks ha drabbats av skabb. Strax före årsskiftet upptäcktes de första fallen, men passagerarna som rest med fartyget har inte informerats.
På torsdagen skrev Aftonbladet om det som tidningen kallar för ”skabbepidemin”. Orsaken till att passagerarna inte informerats är, uppger rederiet i ett pressmeddelande, att risken för att passagerare ska smittas är minimal. Specialistläkare har konsulterats, och alla anställda med symtom har behandlats enligt anvisningar från smittskyddsenheten och hudkliniken vid Huddinge sjukhus.
Alla hytter och arbetsutrymmen som kan ha påverkats har sanerats. Enligt rederiet finns alla utrymmen i personalavdelningarna.
Inkubationstiden är lång, och ytterligare fall kan komma att upptäckas. Alla anställda har informerats.
Skabb orsakas av ett mikroskopiskt kvalster och symtomen är klåda och små utslag särskilt på fingrarna, i armhålorna, på könsorgan och bröstvårtor.
Skabb smittar genom långvarig hudkontakt och behandlas med receptfri salva. Enligt Helena Käck, informationsansvarig vid Viking Line Skandinavien, hålls personalen under noggrann uppsikt under den närmaste tiden.
Åkomman är rätt vanlig i skolor och på daghem. I fjol drabbades också Gullåsen av skabb. (ao)