DELA

Sjöräddningssällskap först med mobil station

Den här veckan skrider Nordens första mobila räddningsstation till verkan. Snart kan Ålands sjöräddningssällskap ha en station var som helst på Åland.
Den mobila räddningsstationen är den senaste satsningen av Ålands sjöräddningssällskap. Stationen är tjugo ton av vit container och en så kallad Fast rescue boat (FRB). Containern är utrustad med kommunikationsradio, hjärtstartare, brandsläckare och räddningsdräkter. Stationen är ett kontor och en sjukstuga med ständig kontakt till en 315 hästkrafters motorbåt.
– Den är antagligen den första av sitt slag i hela Finland. Kanske hela Norden, säger verksamhetsledaren Dag Lindholm på Ålands sjöräddningssällskap.
På ett dygn kan den nya räddningsstationen fraktas var som helst på Åland. Containern kan transporteras till havs eller på land med hjälp av ett oljeskyddsfartyg eller på ett lastbilsflak. Sjöräddningssällskapet planerade stationen med den Engelska sjöräddningen som inspirationskälla.
Varför behövs stationen?
– Räddningsstationen är en del av en ny oljeskyddsplan för hela landskapet. Förhoppningsvis godkänner landskapsregeringen planen redan i höst..
Hur ofta inträffar det större naturkatastrofer på Åland?
– Inte särskilt ofta. Men det lönar sig att vara förberedd.

Hjälp för räddningspersonalen
Det första året ska den mobila räddningsstationen inte förflyttas överhuvudtaget. Nu körs den från fiskhamnen i Korrnäs till Ångbåtsbryggan i Mariehamn där den blir högkvarter för Mariehamns frivilliga sjöräddare.
– Vi måste veta om vi har tillräckligt med utrustning i stationen, säger Lindholm.
I vardagen är räddningsstationen en möjlighet för manskapet att pusta ut. Varken personalen eller FRB:n klarar av att arbeta i oändlighet utan bränsle.
– Stationen ger oss en möjlighet att arbeta längre. Containern är varm och personalen kan återhämta sig en stund innan de måste ut igen.
Lindholm hoppas att den nya utrustningen ska öka intresset för sjöräddningssällskapet. Den mobila räddningsstationen sponsras av Penningautomatföreningen.

Adrian Grönqvist