DELA

Sjömansskolans rektor kommenterar elevsuperiet

– Jag tror inte att orsaken finns i skolan till att studerandena dricker och röker mycket och ofta.
Det säger Ålands sjömansskolas rektor Bernt Bergman om den färska hälsorapporten som oroar både tjänstemän och politiker.
Nya Åland berättade i går om undersökningen Hälsa i skolan som i år för första gången gjorts också i de fem åländska yrkesutbildande skolorna – handelsläroverket, sjömansskolan, vårdinstitutet, yrkesskolan och naturbruksskolan. Tidigare år har undersökningen omfattat enbart de två högsta årskurserna i högstadiet och Ålands lyceum.
Resultatet visar att studerandena i yrkesskolorna super och röker betydligt mera än i lyceet, och också mera än i yrkesskolor på fastlandet.
Sjömansskolans rektor Bernt Bergman menar att orsaken knappast finns i skolorna.
– Många studerande har problem hemma. De har kanske inte tillräcklig studiemotivation för att söka in till en mera krävande utbildning utan kommer hit i stället. Vi gör det bästa möjliga av situationen, säger han.

Bruk oacceptabelt
Förvånar det dig att verkligheten ser ut så här?
– Det vet jag inte. Jag har jobbat här bara två månader. Visst vet jag att det finns väldigt många rökare i skolan, och det bekymrar också mig att studerandena använder mycket alkohol. Å andra sidan kommer jag ihåg min egen yrkesskoletid, och vad jag minns såg det ut ungefär på samma sätt då.
Skolans regler säger att alkoholbruk är helt oacceptabelt. Kommer en elev berusad till skolan, eller om en elev mår uppenbart dåligt, får han eller hon två varningar. Om problemen fortsätter tar i sista hand direktionen ställning till avstängning.
– Men vad jag vet så har det inte hänt någon gång, säger Bernt Bergman.

Fyllefest på Youtube
En händelse som tangerar undersökningen inträffade under kristihimmelsfärdshelgen i våras. Tidningen Åland berättade om den i går.
I ett filmklipp på Youtube visas en fyllefest i sjömansskolans elevinternat hotell Esplanad med ungdomar som är riktigt fulla och som bär sig illa åt i fyllan. Det slutade med att räddningsverket och ambulansen kom till internatet på morgonkvisten.
I går togs klippet bort.
– Det här hände under en helg när internatet var stängt och därför hade vi inte heller övervakning. De elever som syns på filmen var sistaårsstuderande som hade egna nycklar till internatet. De var alltså 18 år och inte minderåriga. Situationen uppstod efter att ungdomarna kom hem från en färja och det blev efterfest i internatet. En eller två var sjömansskolelever, de andra kom utifrån.

Ingen polisanmälan
Skolan har nu, efter att man fick vetskap om filmklippet, tagit kontakt med studerandena som gick ut i våras.
– De blev förstås väldigt bekymrade. De var helt omedvetna om att festen filmades.
Någon polisanmälan gjordes inte eftersom ingen har vetat om festen och hotellägaren inte krävt någon ersättning för förstörd egendom.
Kan något sådant hända igen?
– Det kan inte hända under de tider som internatet är övervakat. Vi ska fundera på att eventuellt låsa rummen eller att inte låta sistaårseleverna ha egna nycklar.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax