DELA

Shell-mackarna såldes till St1-ägare

Shell har sålt sina bensinstationer i Finland och Sverige till det finländska bolaget Keele Oy, huvudägaren i bensinkedjan ST1.
Men i det här skedet blir det inte några större förändringar för Ålands del.
I går tog den länge planerade försäljningen av Shells bensinstationer ett stort kliv framåt då bränslejätten meddelade att stationerna i Finland och Sverige och raffinaderiet i Göteborg sålts till det finländska kredit- och finansieringsbolaget Keele Oy för över 460 miljoner euro.
Keele Oy är den största ägaren av St1som har en massa bensinstationer i Finland, Sverige, Norge och Polen. I och med affären får St1 ytterligare cirka 340 stationer i Sverige och cirka 225 i Finland. Två stationer finns på Åland, Shell Select i Mariehamn och Shell i Godby.
– I det här skedet är det svårt att säga vad äffären innebär i ett långt perspektiv, säger Anders Holmberg på Shell Select i Mariehamn.
– Men just nu påverkas vi inte nämnvärt eftersom vi har ett fortlöpande avtal med Shell som ännu gäller. Det betyder i praktiken att vi kör på som vanligt men vi lyssnar naturligtvis på vad den nya ägaren har att säga.
Roger Rundberg, som har St1 i Mariehamn, vill inte spekulera i vad affären kommer att betyda för hans del.
– Det är för tidigt att uttala sig, säger Rundberg.
För att affären skall bli giltig måste den ännu godkännas av konkurrensmyndigheterna.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen