DELA

September var varm och torr

Ålands försöksstations mätningar visar att september var en både varm och torr månad.
De normala värdena är ett medeltal för vädret uträknat efter hur mycket nederbörd som fallit och vad termometern visade för åren 1972-2000. Utifrån det kan Ålands försöksstation summera september månad som ovanligt varm, det var nästan två grader varmare än normalt.
– Det som kanske är mest markant är att vi inte så här långt haft någon ordentlig nattfrost ens vid markytan. Temperaturen har under ett par nätter snuddat vid eller varit en tiondels grad under nollstrecket – inte mer än så, skriver man i sin rapport.
Medeltemperaturen, uppmätt på två meter höjd, var 12,6 grader i september. Allra varmast var det 19 september med 19,3 grader och kallast 11 september då det bara var 3,6 grader varmt.

Två hårda regnväder
Totalt uppmättes 46,5 millimeter regn mot normala 67 milimeter. Den nederbörd som föll i september kom dock i huvudsak i samband med två hårda regnväder.
– Båda dessa regn registrerades under förra hälften av månaden. Regnet har fallit ojämnt och delar av landskapet har fått betydligt lägre total nederbörd än försöksstationens 46 milimeter, som är cirka 20 milimeter lägre än normalt. Vissa delar kan också ha fått mer än försöksstationen i och med att nederbörden tidvis fallit i samband med åska, skriver försöksstationen.
Vidare rapporterar man att det just nu är riktigt torrt i markerna på många håll.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax