DELA

Se bilderna från helgens festmässa

Bröllops- och kalasmässan kan kallas för en tradition vid det här laget. Här kan man planera hela sitt bröllop eller kalas från inbjudningar till nattmat.
Se bildspel här!
Det känns mycket som bröllopsmässa, men det är också lite kalas. För den som går i giftastankar saknas intet. Här finns mat, kläder, frisyrer, presenter, ringar, foto och film, skor, tårtor, kakor, blommor, dukningar och logi för både fest och bröllopsnatt.
Här finns också häradsskrivare Sirja Boman, som de flesta som gifter sig borgerligt vänder sig till.
– Vi har cirka 60 vigslar per år, säger Boman. Siffran har hållits ganska stabil.

Gärna i naturen
Både ålänningar och utlänningar vigs borgerligt av Sirja Boman. Det kan vara sådana som vill smyga sig undan allt ståhej kring ett giftermål, men det handlar också om par med olika religioner eller som inte hör till kyrkan.
Är det gratis att anlita dig?
– På vanlig arbetstid är det gratis, men på kvällar och helger kostar jag.
Vigslarna kan ske på alla möjliga och omöjliga ställen.
– Det är ofta ute i naturen, vid en strand eller skog eller på ett berg. Där det är stämningsfullt.

Tårta efter önskemål
Efter vigseln vill många ha ett kalas. Och då ska det vara bröllopstårta. Maria Engblom på Choklad visar upp olika alternativ på bröllopstårtor.
Vilken är skillnaden mellan en bröllopstårta och en vanlig festtårta?
– Bröllopstårtan är mer skräddarsydd. Dekorationerna kan man binda ihop med bröllopsfestens tema och färg. Rosa är en färg som många har, men vi lagade en som var i limegrönt och guld. Det är en utmaning att laga en bröllopstårta eftersom man vill hjälpa till att göra bröllopsdagen speciell.

Två par skor åt bruden
Carola Hongell på Läderbiten visar upp skor för bruden och brudgummen. Hon berättar att bruden ofta har två par skor med för bröllopet. Ett par att skrida fram till altaret i och ett par att dansa i. Men några riktigt höga klackar är det inte på brudens skor.
– Brudskor har varit efterfrågat på Åland, men nu börjar vi ta in mer. Det kan vara sådana som kan användas flera gånger.
Carola Hongell berättar om en brud som gifte sig röda gummistövlar. Kvinnan älskade gummistövlar av ett visst märke och skulle gifta sig i skärgården. Så det blev brudklänning och röda gummistövlar.
Festskor för andra tillfällen kan se ut nästan hur som helst. Alla klackar och tår är inne. Samma sak med färger.
– Men puder är inne nu. Och lackskor är alltid rätt. Och kilklacken är på kommande.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax