DELA

Sabotörer förstörde valbanderoller

Centerns Henry Lindström låg på gång- och cykelbanan. Sossarna låg i diket intill och de obundnas banderoller var sönderskurna.
Valarbetarna fick ett bryskt uppvaknande i söndags. Någon eller några hade förstört ett stort antal plakat under natten.
Eva Karlström, valarbetare för de obundna, fick ett mess tidigt i söndags morse. Många valplakat ligger omkullslagna och är förstörda, framförallt längs östra utfarten i Mariehamn och längs utfarten mot Lemland.
Gruppen reagerade snabbt och trion Eva Karlström, Fredrik Karlström och Gun-Mari Lindholm ryckte ut med verktygen i högsta hugg vid 10-tiden i söndags.
Gruppen har satsat på banderoller i presenningsliknande material och de är uppsatta på järnpinnar.
– Vi har satt upp 30 banderoller inför valet, främst längs utfarterna i Mariehamn, säger de obundnas lagtingsledamot Fredrik Karlström.
Tio av banderollerna förstördes på något sätt under natten mot söndagen. Två var sönderskurna, de övriga var nedrivna eller omkullvälta. I vissa fall hade järnpinnarna böjts så kraftigt att de är mer eller mindre förstörda.
De banderoller, som gick att återställa, sattes upp igen. De andra togs bort.


Lokalproducerat bus
– Vad kan man säga om det här? Det är sånt som händer. Inte låter vi oss nedlås – banderollerna ska upp igen. Det är säkert ”lokalproducerat” rackartyg, säger partiets ordförande Gun-Mari Lindholm och hänvisar till en av de nedrivna banderollerna där det står just ”Lokalproducerat!”
– Jag tror inte att det är något riktat politiskt sabotage utan snarare ett gäng som roat sig med att förstöra medan man gick hem från Arken, säger Fredrik Karlström och sparkar på en ölflaska som ligger på marken.


Känns kränkande
Socialdemokraternas Christian Beijar och Karl-Johan Fogelström var också tidigt i farten i söndags och rensade upp efter nattens vandaler. Flera av deras valskyltar hade sparkats ner, en del hade brutits av och skyltar låg slängda i naturen.
– Alla våra skyltar längs västra utfarten låg på marken, säger de båda som var betydligt mer upprörda än de obundnas grupp.
– Man blir sårad ända in i hjärtat. Det här är integritetskränkande. Det är ett sabotage mot demokratin, men alla skyltar skall upp igen. Vi ger oss inte så lätt, demokratin ska leva vidare, sa de båda.


Tid och pengar
Också liberalernas och centerns skyltar hade förstörts och rivits ner under natten. Centerns Veronica Thörnroos kallade nattens skadegörelse för ”dålig stil”.
– Valskyltarna kostar tid och pengar och det är fult att ge sig på annans egendom. Men jag är egentligen inte förvånad över tilltaget. Det förekommer tyvärr en del skadegörelse och man får räkna med en del ofog när valskyltarna kommer upp. Men jag hoppas att man får tag i de skyldiga.
Inte heller Thörnroos tror att nattens vandalism var riktad mot något visst parti eller en viss kandidat.
– Jag tror inte att det låg någon djupare tanke bakom tilltaget. Alla partier drabbades ju, säger hon.
Några av partierna har anmält förstörelsen till polisen där den rubriceras som skadegörelse.

Text och foto: HELENA FORSGÅRD