DELA

Så kommer man förbi nya fiskeförbudet

Åland berörs av den nya EU-förordningen som förbjuder fritidsfiskare att sälja sin fångst. Förbudet gäller alla arter.
I går fick fiskeribyrån sitt första samtal från en fritidsfiskare som vill registrera sig som yrkesfiskare, för att komma förbi förbudet.
I tisdags beslöt EU:s jordbruksministrar, som ett led i strävan att skärpa fiskeövervakningen, att fritidsfiskare inte längre ska få sälja fisk som de fångat i havet. Förbudet gäller från årskiftet.
Fritidsfiskarna ska däremot få sälja den fisk som de fångat i insjöområden och havsfisk fångad från stranden. För Finlands del är det framförallt laxfisket som påverkas, eftersom fritidsfiskarna står för nästan tio procent av laxfångsten i havsområdena.

Öppet för tolkningar
Jenny Eklund-Melander, chef för landskapets fiskeribyrå, säger att hon måste se hela förordningen för att veta exakt vilka konsekvenserna blir för de åländska fritidsfiskarna.
– Vi har ännu inte fått de slutliga dokumenten från Bryssel. Innan det kommit några tillämpningsföreskrifter är det hela öppet för tolkningar.
Det som står klart, efter viss förvirring och olika uppgifter i svenska och finska massmedier, är att samtliga arter och inte bara de kvoterade, omfattas av förordningen. Dessutom ska förbudet även gälla det kustnära fisket.
– Det är den uppfattning vi har, säger Eklund-Melander.

Får konsekvenser
Det betyder att den fritidsfiskare som till exempel vill sälja abborre, måste ändra sina planer.
Men det finns utvägar. Redan på onsdagsmorgonen fick Jenny Melander-Eklund ett första samtal från en man som ville registrera sig som yrkesfiskare.
– Det är en möjlighet även om det innebär större administration för oss.

En blankett
Fredrik Lundberg, verksamhetsledare för Ålands fiskare, var under gårdagen i kontakt med bland andra Europaparlamentariker Carl Haglund och kan efter det konstatera att det blir säljningsförbud på all fritidsfångad fisk. Undantaget gäller fisk som säljs till förmån för välgörande ändamål.
De åländska fritidsfiskarna står i dag för en ”inte så föraktfull del av den fångst som köps upp”, säger Lundberg. Också han påpekar att fritidsfiskare kan registrera sig som yrkesfiskare.
– Det är en blankett så är det fritt fram igen, så det här är ingen större katastrof, även om det här är ett EU-typexempel på hur klumpigt det kan bli.

Finland mot förbudet
Jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (C) uppger till FNB att Finland motsatte sig förbudet men hamnade i minoritet. Det var speciellt Italien, som vill få bukt med fritidsfiskarnas lukrativa tonfiskförsäljning, som arbetade för förbudet.
Wille Valve, specialmedarbetare till Carl Haglund, och med specialansvar för övervakning av frågor i fiskeriutskottet, säger – efter att ha pratat med personer som varit med under förhandlingarna – att det kunde ha blivit skärpta regler för fritidsfiskare också inom andra områden, bland annat kunde fritidsfiskefånsten ha ingått i de nationella fiskekvoterna. Finland ska dock ha lyckats stoppa förslaget.
– Det kunde ha blivit värre, konstaterar Valve.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax