DELA

Rymlingen efterlyses i alla Schengen-länder

I dag går internationell efterlysning ut om den 22-årige man som suttit häktad misstänkt för båtmotorstölder i Färjsundet. Mannen rymde på tisdagskvällen från polishusets rastgård.
– Kontakta polisen så fort ni ser eller hör om någonting misstänkt. Fortsätt iaktta, men ingrip inte, säger kommissarie Olof Lindqvist.
Det var vid halv nio-tiden på tisdagskvällen som polisen upptäckte att mannen lyckats ta sig ut från polishusets rastgård. Rastgården finns i polishuset i Mariehamn och är omgärdad av murar och har ett gallertak.
– Personer i förvar har rätt att vistas utomhus med jämna mellanrum. Det här är första gången, sedan polisen flyttade in 1984, som någon lyckats ta sig ut, säger Olof Lindqvist.
Vet ni hur han lyckades rymma?
– Jo, vi har hittat platsen där han tog sig ut, det handlar om en byggnadsmiss.
Kan mannen vara farlig?
– Han är troligen inte farlig, det handlar ju om en tjuv och ingen våldsbrottsling. Men han har är säkert desperat, så ingrip inte om du ser honom utan ring genast polisen så kommer vi, säger Olof Lindqvist.


Kan inte svenska
Den försvunna mannen, Andrei Shabanov, är rysk medborgare och inte bosatt på Åland. Mannen är född 1987 och uppges inte kunna svenska.
Han är 180 centimeter lång, smal och har mörkt kortklippt hår. Vid rymningen var den misstänkte klädd i mörka joggingbyxor med vita streck längs med sidorna. Upptill bar han en grå långärmad collegetröja. Troligtvis bar han också skor men inga strumpor.


Söker kläder
Eftersom mannen saknar ytterkläder tror polisen att han försöker hitta kläder eller söka skydd någonstans.
– Det kan gälla kläder som hänger på tvättstreck. Eventuellt kan han även försöka skaffa kläder i klädbutiker. Han kan även försöka hitta skydd mot kylan i förråd eller andra utrymmen, säger Olof Lindqvist.
Spaningsarbetet inleddes direkt på tisdagskvällen. Polisen samarbetar bland annat med tullen och gränsbevakningen och har informerat alla som sköter transporter till och från Åland. Alla avgångar bevakas.


Hjälp polisen
– Vad vi vet har han ingen familj eller bekanta på Åland som han kan försöka ta sig till och om han inte tillgripit något fordon så rör han sig till fots, men han kan ju ändå tagit sig rätt lång bort, säger Olof Lindqvist, som uppmanar allmänheten att hjälpa polisen.
– Vi vet ju att ålänningarna är duktiga på att hålla ögonen öppna, så nu ber vi att allmänheten tar kontakt om vad som helst som verkar misstänkt.
Om man har sett mannen eller har information som kan hjälpa polisen i sökandet efter honom bör man ringa polisen på telefonnummer 527 100. Det är polisens önskemål att tidningarna publicerar namn och bild på mannen för att allmänheten ska känna igen honom.


Schengen-lysning
Mannen är nationellt efterlyst och han kommer att efterlysas internationellt, högst troligen i dag. Det är åklagaren som fattar ett sådant beslut och efterlysningen går ut i alla Schengenländer inom EU.

MALIN LUNDBERG

anna.bjorkroos@nyan.ax