DELA

Röstmagneten Gunnar J är nöjd efter sitt elfte val

Ingen har tidigare fått så många röster i ett lagtingsval som Gunnar Jansson och han sticker inte under stol med att det känns bra.
– Jag är mycket nöjd. För egen del för att väljarna fortsatt har förtroende för mig och nöjd över att jag har kunnat bidra till att partiet gjorde ett bra val.
Gunnar Jansson konstaterar att han och liberalernas ordförande Viveka Eriksson tillsammans fick fler röster än hela frisinnad samverkan. Det säger en del.
Jansson gick inte att nå på söndagskvällen för en kommentar till att han fått flest personliga röster någonsin. Han var ute med hunden, sades det.
I går var han också ute med hunden, som heter Rasmus och är en portugisisk vattenhund, men då till Nya Åland och tv-kanalen Åland 24.
Vill du gå med i landskapsregeringen nu?
– Det har jag ingen uppfattning alls om i det här skedet. Partiet har samling i kväll (läs måndag kväll)och diskuterar valresultatet.
Har du ambitionen att sitta i landskapsregeringen?
– Jag är villig att iklä mig de roller som väljarna anser att jag skall ha mot bakgrund av röstsiffrorna.
Även om han inte ville säga mer än så i går så tyder uttalandet på att han inte nödvändigtvis säger nej om någon frågar.


1,80 euro per röst
Gunnar Jansson har hållit sig på sidan om den liberala valkampanjen. Kört sitt eget race, säger en del. Det har enligt honom en förklaring.
– Alla sju i lagtingsgruppen ställde upp. Då gäller det att uppträda så att de som sitter kan fortsätta och jag får ta mig in på egna meriter. Men jag har varit ute på fältet, träffat mycket människor och jag har känt valvinden, både för mig själv och för partiet.
Och något har han satsat på att bli invald.
– Jag har räknat ut att det blev omkring 1,80 per röst.
Drygt 1.300 euro, alltså.


Regering nästa vecka?
Det här var Janssons elfte val. Fem riksdagsval, tre till stadsfullmäktige, två till lagtinget och ett till Europaparlamentet.
Och resultatet nu kan enligt honom inte tydas på mer än ett sätt: Väljarna vill ha en mittenregering. Den kunde enligt honom i princip vara klar redan till 1 november, när det nyvalda lagtinget samlas.
Rent formellt går det inte att vara så snabb, det nya lagtinget skall till exempel utse en lantrådskandidat, som förhandlar med partierna. Men ju kortare tid den nu sittande regeringen är kvar som något av expeditionsministär, dess bättre, anser Gunnar Jansson.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax
.