DELA

Rivstart för Ålandsförening i Uppsala

Åländska studentföreningen i Uppsala har kommit igång fungerar väldigt bra.
Det säger Fredrik Sjölund, viceordförande och kassör i föreningen.
– Sedan ni skrev om oss i mars har mycket hänt, säger Fredrik Sjölund och syftar på en artikel i Nya Åland den 22 mars om att föreningen låg i startgroparna.
– Vi blev en officiell förening den nionde juni, det var då vi blev godkända av svenska skatteverket, säger han.
Det betyder att föreningen fick en officiell styrelse, som består av sju personer.
– Sedan styrelsen har startats har vi försökt få ordning på flera grundläggande saker, till exempel bankkonton. Vi hade ett styrelsemöte i går (läs: måndag), där föreningens logga blev bestämd.
Ålandsföreningen har sitt medlemsregister på Facebook. Där är det i nuläget 94 stycken med, men Fredrik tror att det riktiga antalet ligger runt 85 stycken.
– Det är några som är med i gruppen som inte pluggar i Uppsala, men som ändå är intresserade av vad vi gör, säger han. Det är också en sak vi jobbar på, att få ett mer exakt medlemsregister. Vi borde ha det klart vid vårterminen.
Hur aktiv är föreningen?
– Föreningen är i synnerhet aktiv, vi har en mängd saker på gång. Under hösten har vi haft en välkomstvecka, det vill säga några dagar med aktiviteter, främst för nya ålänningar i staden men även gamla var med och det blev väldigt lyckat. Välkomstveckan är tänkt att återupprepas varje höst så vi ålänningar lär känna varandra!

Oktoberfest
Förra helgen ordnade föreningen en oktoberfest där de även bjöd in Åländska studentlaget i Åbo och Ålands nation i Örebro. Även det blev en väldigt lyckad tillställning. Alla dessa evenemang har gjort samhörigheten bland ålänningarna mycket bättre än vad det var förut, säger Fredrik.
– Vi samarbetar även med Gotlands nation. Det samarbetet har utvecklats till något mycket positivt för båda parter skulle jag vilja påstå. De har fått fler nya åländska medlemmar i höst än på mycket länge.
Föreningen arbetade förut uteslutande från sin Facebooksida, men de har nu även fått upp en egen blogg som de arbetar utifrån.
– Än så länge drivs det mesta via Facebook och vår blogg www.asuppsala.wordpress.com. Vi har dock en annan hemsida under utveckling.
Samarbetar ni med några andra föreningar?
– Förutom Gotlands Nation så är vi ju vänförening med Ålands nation i Örebro och Åländska studentlaget i Åbo. Vi kommer bjuda hit dem på olika evenemang och de kommer säkert bjuda oss på liknande.
Måndagen den 8 november klockan 12 kommer han och ett par från styrelsen besöka Ålands lyceum för att informera om föreningen, universitetet, Uppsala som studentstad, bostadssituationen med mera. Han ser gärna att så många som möjligt kommer dit.
– Det är främst ämnat för årets och nästa års abiturienter, men om det finns flera som funderar på att söka till Uppsala så är det okej att komma dit.

Oskar Pellas (praktikant)

redaktion@nyan.ax